Actieweek Gezond Binnen 2018: Klus en verbouw gezond

123h-klussen-verbouwen-huis-gereedschap-11-18.jpg

nieuws

We brengen gemiddeld 85 procent van ons leven binnen door. Uit onderzoek blijkt dat de binnenlucht vaak meer vervuild is dan de buitenlucht. In huis zijn er immers heel wat materialen en producten aanwezig die schadelijk zijn voor onze gezondheid en aanleiding kunnen geven tot allergiee¨n en astma of deze verergeren. Gelukkig kunt u er zelf iets aan doen.

Of het nu gaat om nieuwe meubels plaatsen, een verfbeurt of een opknapwerkje: kies dan altijd voor gezonde materialen en producten, bescherm uzelf met een stofmasker en ventileer voldoende. Zo krijgen schadelijke stoffen geen vrij spel in uw woning. 

Maak een gezonde keuze

Bouwmaterialen, isolatiemateriaal, hout, vloerbekleding, verven en vernissen, lijmen enzovoort kunnen vluchtige organische stoffen en fijn stof vrijgeven, niet alleen bij bouw- of verbouwingswerken, maar ook lange tijd nadat de woning al in gebruik is. Veel vluchtige organische stoffen zorgen voor geurhinder en veroorzaken hoofdpijn en irritaties aan ogen en slijmvliezen. Soms kunt u de aanwezigheid van hoge concentraties aan vluchtige organische stoffen ruiken (bv. verflucht), maar er kunnen ook schadelijke hoeveelheden aanwezig zijn zonder u het merkt.


• Bouwmaterialen

Kies voor plaatmaterialen met een lage uitstoot. OSB en multiplex zijn te verkiezen boven MDF en klassieke spaanplaten. Met een laag verf of een ondoorlatende bedekking op de platen beperkt u ook de uitstoot van vluchtige stoffen.

Gebruik geen spaanplaten op warme plaatsen zoals bij een radiator of in vochtige ruimtes, zoals keuken of badkamer.

Sommige bouwmaterialen dragen een label. Materialen die een label dragen, voldoen aan een aantal milieu- en duurzaamheidscriteria. Hier vindt u informatie over labels voor milieuvriendelijk en gezond bouwen.


www.ecolabel.be

https://www.lne.be/ecolabels-in-de-bouw


Materialen zonder label kunnen ook in orde zijn met een aantal milieu- en duurzaamheidscriteria. Dat kunt u te weten komen door het etiket te raadplegen of contact op te nemen met de fabrikant of leverancier.



• Lijmen

Heel wat bouwmaterialen bevatten lijm (bijv. spaanplaten, mdf, …). U kunt ervoor kiezen om bouwmaterialen te gebruiken die minder lijm bevatten. Daarvoor komen er minder vluchtige organische stoffen in uw woning terecht.
Gebruik bij voorkeur watergedragen dispersielijmen in plaats van solventgedragen lijmen.

• Verf en vernis
Gebruik bij voorkeur een verfsoort die zo min mogelijk solventen bevat. Als algemene regel geldt: verven op waterbasis bevatten minder vluchtige organische stoffen dan verven op solventbasis. De eigenschappen van watergedragen en solventgedragen producten zijn echter niet dezelfde: informeer je daarom goed vooraleer je aan de slag gaat.

Verven op waterbasis zijn minder schadelijk voor gezondheid en milieu, maar bevatten toch nog stoffen die bijvoorbeeld het water kunnen verontreinigen.
Koop niet meer verf dan u nodig hebt, en giet geen restjes door de gootsteen. Resten van verf, lak en vernis horen bij het klein gevaarlijk afval op het containerpark.

Vermijd het gebruik van houtverduurzamingsmiddelen door te kiezen voor een geschikte houtsoort voor het beoogde doel. Indien u deze producten toch wilt gebruiken (buitenshuis), kies voor niet-chemische houtverduurzamingsmiddelen of bescherm het hout door het af te werken met een verf of beits.

• Vloerbedekking
Gebruik bij het plaatsen van vloedbedekking bij voorkeur voor kliksystemen, schroeven of spijkers. Lijmen bevatten namelijk ongezonde vluchtige organische stoffen. Als u lijm gebruikt, geef dan de voorkeur aan lijmen op waterbasis. Een alternatief zijn de watergedragen dispersielijmen in plaats van solventgedragen lijmen.

• Meubels
Vermijd zoveel mogelijk spaanplaat en andere samengestelde houtmaterialen. Deze mogen dan goedkoop zijn en handig in gebruik, de producten kunnen formaldehyde uitstoten, dat voor irritatie aan ogen en keel kan zorgen.


U kunt kiezen voor plaatmateriaal met een label die voldoen aan een aantal milieu- en duurzaamheidscriteria. 

Bescherm uzelf

Bij (ver)bouwwerken komt vaak heel wat stof vrij dat schadelijk of irriterend kan zijn voor de luchtwegen. Stof kan bovendien schadelijke stoffen bevatten die in het lichaam terechtkomen. Ook vezels, afkomstig uit isolatiemateriaal en uit bouwmateriaal dat asbest bevat, zijn schadelijk voor de gezondheid. Als u werken uitvoert waarbij stof of vezels vrijkomen (schuren, slijpen, isolatiewerken, afbraakwerken …), draagt u het best een beschermingsmasker. Kies voor een masker dat een actief koolfilter bevat; dat type van maskers houdt stof tegen, maar zorgt ook voor een filtering van de vluchtige organische stoffen.

Voor activiteiten waarbij schadelijke gassen kunnen vrijkomen, bijvoorbeeld schilderen, vloeren behandelen…, beschermt u zich het best met een halfgelaatmasker. 

Ventileer

Nieuwbouw of renovatiewerken zorgen meestal voor een verhoging van vluchtige organische stoffen in uw huis. Daarom is het belangrijk de ruimte intensief te ventileren of te verluchten telkens uw bouwmaterialen, verf, lijmen… gebruikt hebt. Goed ventileren is altijd belangrijk, want ook na de werken kunnen er nog lange tijd verhoogde concentraties aan vluchtige organische stoffen uit de materialen worden vrijgegeven.

Welk type verf u ook gebruikt, maximaal ventileren na de schilderwerken is noodzakelijk. Bij verven op solventbasis is dit nodig om de vluchtige organische stoffen te verdrijven. Bij verven op waterbasis is er een grotere kans op schimmelvorming. Aan deze verven zijn daarom stoffen toegevoegd die schimmelvorming tegengaan. Verluchten is bij verven op waterbasis dus even belangrijk als bij verven op solventbasis: om (andere) schadelijke stoffen en vocht te verdrijven.

Hebt u nieuwe vloerbekleding geplaatst? Ventileer dan de ruimte maximaal. Zo drijft u de schadelijke stoffen uw huis uit en zorg je voor voldoende gezonde lucht.
Na het plaatsen van nieuwe meubels moet u uw steeds goed ventileren. Veel meubels bevatten schadelijke vluchtige organische stoffen, die ook nog blijven vrijkomen als de meubels al lange tijd in uw huis staan. 

Tips over ventileren en verluchten, vindt u hier.
www.gezondheidenmilieu.be/nl/subthemas/ventileren_en_verluchten-618.html 

Meer info
http://www.gezondheidenmilieu.be/nl/actie_in_de_kijker-817.html/2917
https://www.lne.be/bouw-gezond

 


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram