Voor jou gelezen op Culy.be

4 lichte alternatieven voor het bladerdeeg in quiche

Laatst bijgewerkt: september 2021

recepten

Quiche is de perfecte herfstmaaltijd. Je kan eindeloos variëren, je kan het warm of koud eten, het zit boordevol vitamientjes, … Maar het bladerdeeg maakt het gerecht soms toch wat zwaar. Daarom geven wij je vier lichte alternatieven voor de bladerdeegkorst. Zo kan je het hele jaar afwisselen. 

ZOETE AARDAPPELKORST
Deze korst is misschien niet zo crunchy als bladerdeeg maar het is wel lekker en zorgt ervoor dat je quiche maar de helft van de calorieën bevat.

Met een mandoline op de dunste stand snij je één grote of twee kleine zoete aardappelen fijn. Ze moeten niet allemaal hetzelfde zijn, zolang ze maar dun zijn. Vet je bakvorm goed in en leg de aardappelen op de bodem en tegen de rand. Doe er een beetje olijfolie overheen en bak gedurende 20 minuten op 175 °C. Herschik de aardappelen eventueel voor je de vulling toevoegt en bak dan nog eens naargelang het recept van de vulling. Deze korst is lekker met een vulling van spinazie, rode ui en feta.

SPAGHETTIPOMPOENKORST
Deze bladerdeegvervanging vraagt iets meer inspanning maar is wel enorm gezond. Prik eerst met een vork enkele gaatjes in de spaghettipompoen. Steek de pompoen tien minuten in de microgolf op de hoogste stand. Als je de pompoen doormidden snijdt en de zaden verwijdert, zie je allemaal draadjes. Die maak je met een vork los en doe je in een kom. Wring de ‘spaghetti’ uit om het overtollige vocht te verwijderen.

Meng de pompoendraadjes met een snufje zout, twee eiwitten en een half kopje gemalen kaas. Bekleed een ingevette bakvorm en bak gedurende 15 minuten in een oven van 200 °C. Dan kan je de vulling erin schenken en nogmaals bakken.

QUINOAKORST
Voor de quinoakorst meng je twee kopjes gekookte quinoa met een snuifje peper en 1 ei. Je duwt het mengsel op de bodem en tegen de randen omhoog om een korst te creëren. Vergeet de bakvorm niet in te oliën. Je bakt deze korst 20 minuten op 190°C alvorens je vulling toe te voegen. Daarna bak je hem nog eens 35 minuten met je eiermengsel erin.

TORTILLAKORST
De makkelijkste korst van allemaal en nog steeds lichter dan een bladerdeegkorst. Je bekleedt een ingevette bakvorm met kleine tortilla’s. Bedek hem zoals een bloemetje: drapeer er zes over de zijkant en leg er eentje in het midden. Je bakt deze quiche met vulling erin zo’n 35 minuten aan 180°C. Hou de korst in de gaten. Als de tortillaranden zwart beginnen te kleuren, kan je ze het best inpakken met aluminiumfolie. Deze korst is natuurlijk overheerlijk met een Mexicaanse getinte vulling.

Auteur: Paulien Hermans

volgopfacebook

volgopinstagram