Meer aandacht nodig voor risico trombose door pil

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-tek-koppel-anticonc-ac-11-18.png

nieuws

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt meer aandacht voor de risico's van anticonceptiemiddelen met hormonen. De organisatie heeft een speciale informatiekaart gemaakt met medische klachten die kunnen wijzen op trombose, een gevaarlijk stolsel in het bloedvat. Daarbij wordt duidelijk welke vrouwen risico lopen.

Bekend is dat de pil, de vaginale ring en de anticonceptiepleister een verhoogd risico op trombose met zich meebrengen. Het gaat om anticonceptiemiddelen met twee hormonen, die ervoor zorgen dat vrouwen niet zwanger raken. Hoe groot het risico op trombose is, is afhankelijk van het anticonceptiemiddel dat wordt gebruikt en of er omstandigheden zijn waarbij vrouwen een verhoogde kans hebben op trombose.

De kans op trombose bij gebruik van de anticonceptiepil, anticonceptiepleister en anticonceptiering is heel klein. Hoe klein die kans is, hangt af van het middel dat gebruikt wordt. Op de website van het CBG is het risico op trombose per anticonceptiemiddel te vinden.

Volgens het college kunnen klachten als roodheid en zwelling van het been, plotselinge kortademigheid en pijn op de borst tijdens het ademhalen wijzen op trombose. Ook een versnelde ademhaling, verhoogde hartslag en onverklaarde zware hoofdpijn kunnen duiden op de aandoening. Mochten deze klachten zich voordoen dan moeten gebruiksters direct contact opnemen met hun arts.

Trombose ontstaat meestal in het onderbeen. Het bloedstolsel kan zich ook verplaatsen naar de long (longembolie). Vrouwen lopen een groter risico op zo'n stolsel tijdens de zwangerschap en de eerste zes weken na de bevalling. Maar ook vrouwen die roken, boven de 35 jaar zijn, een erfelijke stollingsafwijking hebben en te zwaar zijn lopen extra risico.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram