Borstkanker bij mannen: maak een einde aan de ongelijkheid

123-borstkanker-ca-10-18.png

nieuws

Bij mannen is borstkanker een eerder zeldzame kanker. In België krijgen 92 mannen per jaar te horen dat ze borstkanker hebben. Gelukkig verbeteren de behandelingen maandelijks. Nochtans kunnen mannen niet altijd optimaal genieten van de behandelingen, aangezien bepaalde behandelingen enkel worden terugbetaald bij voorwaarden die alleen vrouwen kunnen vervullen…
Bijvoorbeeld, als een klassieke behandeling – die gelukkig wordt terugbetaald door de sociale zekerheid – niet werkt, of als deze aangevuld moet worden, is er een probleem met de bijkomende behandelingen: een aantal die effectief kunnen zijn bij mannen, worden niet terugbetaald door de sociale zekerheid. Aangezien de kosten van bepaalde van deze behandelingen hoog zijn, kunnen sommige mannen gewoonweg niet de meest optimale behandeling krijgen omdat ze deze niet kunnen betalen. Jammer voor een land zoals België. Mannen worden dus gediscrimineerd.

Dat is wat het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen aankaart, in samenwerking met Stichting tegen Kanker, Kom op tegen Kanker, Borstkanker Vlaanderen vzw, Borstkankerman en Belgian Society of Medical Oncology.

Terugbetaling een must
Het RIZIV besluit om een bepaalde therapie al dan niet terug te betalen op basis van wetenschappelijke onderzoeken die de doeltreffendheid van de behandeling bevestigen. In het geval van borstkanker zijn veruit de meeste studies uitgevoerd bij vrouwen (ze zeggen dus niets of nauwelijks iets over de effectiviteit bij mannen). Ook de indicaties zijn rigoureus gedefinieerd: sommige geneesmiddelen staan geregistreerd als middel ‘om te vechten tegen borstkanker bij vrouwen’ (uitdrukkelijk vermeld), of worden ‘voor of na de menopauze’ gegeven. Die voorwaarden sluiten mannen de facto uit.

Het is mogelijk om gebruik te maken van het Bijzonder Solidariteitsfonds van het RIZIV. Maar de extra stappen die daarvoor moeten worden gezet, vertragen de start van de behandeling. Een andere oplossing is om deze behandelingen voor mannen tijdelijk op te nemen in de categorie vergoedingen ‘allerlei’. Het RIZIV komt dan tussenbeide, ondanks het gebrek aan wetenschappelijke studies, en dit onder verantwoordelijkheid van de voorschrijvende arts. Deze oplossing is mogelijk voor sommige behandelingen, bijvoorbeeld letrozol en binnenkort ook voor anastrozol en fulvestrant. Wat we nog niet weten, is of er uiteindelijk evenveel wordt terugbetaald als bij vrouwen.
Voeg bij deze ongelijkheden de late diagnose toe (dokters denken niet vanaf het begin aan een borstkanker bij mannen) en je snapt dat mannen benadeeld zijn tegenover vrouwen als het gaat om borstkanker. Daarom vroegen Stichting tegen Kanker en enkele andere organisaties aan de minister van Volksgezondheid om deze oneerlijke situatie op te lossen. Opdat iedereen de best mogelijke behandeling krijgt, vanaf het begin.

Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram