ad

Volhouden telt, niet soort dieet

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
appel-meetlint.jpg

nieuws Amerikaanse onderzoekers van het Tufts-New England Medical Center in Boston hebben enkele diëten, die in Amerika populair zijn, met elkaar vergeleken.
In totaal deden 160 volwassenen met overgewicht mee aan deze studie.
Eén groep moest gedurende één jaar het Atkins-dieet , volgen dat bestaat uit koolhydraatarm en vetrijk eten.
Een tweede groep moest juist weinig vet eten volgens het vegetarische Ornish-dieet . Veertig andere personen volgden het Weight Watchers-programma dat vooral kleinere porties voorschrijft om de hoeveelheid calorieën te beperken. De vierde groep diende zich te houden aan het Zone-dieet dat koolhydraat- en eiwitrijk voedsel bevat en een supplement van omega-3 visolie.

Alle vrijwilligers die het dieet strikt hadden gevolgd, waren allemaal enkele kilo's afgevallen. Het onderscheid tussen de verschillende diëten bleek te verwaarlozen. Ook verminderden bij allen de risicofactoren voor hartziekten, zoals het cholesterolgehalte. 40 procent van de proefpersonen haakte voortijdig af. Vooral het extreme Atkins- en Ornish-dieet bleek moeilijk vol te houden. De onderzoekers besluiten dat het niet uitmaakt welk dieet je volgt, als je maar volhoudt. Alternatieve wonderdiëten moeten worden vermeden omdat ze veel moeilijker zijn vol te houden, aldus de onderzoekers.

zie ook artikel : Low carb-diëten: waardevol of waardeloos?


bron: Jama, 5 januari 2005.

ad


pub