Volhouden telt, niet soort dieet

Laatst bijgewerkt: April 2005 | 1 reacties
appel-meetlint.jpg

nieuws Amerikaanse onderzoekers van het Tufts-New England Medical Center in Boston hebben enkele diëten, die in Amerika populair zijn, met elkaar vergeleken.
In totaal deden 160 volwassenen met overgewicht mee aan deze studie.
Eén groep moest gedurende één jaar het Atkins-dieet , volgen dat bestaat uit koolhydraatarm en vetrijk eten.
Een tweede groep moest juist weinig vet eten volgens het vegetarische Ornish-dieet . Veertig andere personen volgden het Weight Watchers-programma dat vooral kleinere porties voorschrijft om de hoeveelheid calorieën te beperken. De vierde groep diende zich te houden aan het Zone-dieet dat koolhydraat- en eiwitrijk voedsel bevat en een supplement van omega-3 visolie.

Alle vrijwilligers die het dieet strikt hadden gevolgd, waren allemaal enkele kilo's afgevallen. Het onderscheid tussen de verschillende diëten bleek te verwaarlozen. Ook verminderden bij allen de risicofactoren voor hartziekten, zoals het cholesterolgehalte. 40 procent van de proefpersonen haakte voortijdig af. Vooral het extreme Atkins- en Ornish-dieet bleek moeilijk vol te houden. De onderzoekers besluiten dat het niet uitmaakt welk dieet je volgt, als je maar volhoudt. Alternatieve wonderdiëten moeten worden vermeden omdat ze veel moeilijker zijn vol te houden, aldus de onderzoekers.

zie ook artikel : Low carb-diëten: waardevol of waardeloos?

bron: Jama, 5 januari 2005.
verschenen op : 29/04/2005

1 reacties

wanneer eindelijk afvallen ??

door anoniem, 10 January 2006 om 08:25

Ik ben het volkomen eens met wat in het artikel te lezen staat: "volhouding" is het belangrijkste... Maar het is wel danig frustrerend dat het volhouden niet leidt tot afvallen... Nochtans is er - met een BMI van 28,5- bést nog wat af te schaven. Zélfs de diëtist heeft niet direct een oplossing voor mijn gewichtsproblemen. Soms heb ik écht veel zin om het op te geven ; om die pannenkoeken in een zondagse tearoom wél te eten...maar dan dreigt weer het schuldgevoel. Is het gewoonweg mogelijk om : 1. gezond af te vallen 2. lekker eten niét meer zo lekker te vinden 3. een goed gewicht te behouden Of is dit utopie ??? Ik verwacht geen reacties met crashdiëten...vervangmaaltijden...atkins-achtige toestanden... En weet ook iemand de link met hormonen en niét kunnen vermageren ? ik ben vrouw...én in de menopauze... kan ik dat laten onderzoeken ?

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub