Homeopathie helpt tegen hooikoorts

Laatst bijgewerkt: March 2012
apoth-homeop-170_400_06.jpg

nieuws Volgens een recente studie in het gezaghebbende British Medical Journal (2000, p. 471-476) heeft homeopathie een duidelijk effect bij de behandeling van hooikoortspatiënten. Dit is één van de eerste zogeheten double blind en randomized studies waarin de effecten van homeopathie worden aangetoond. In een dergelijke studie weten noch de proefpersonen noch de artsen welke patiënten het echte middel krijgen en welke een onwerkzaam placebo krijgen, en worden de patiënten willekeurig onderverdeeld in één van beide groepen.

De studie betrof 51 patiënten die gedurende 4 weken werden gevolgd. Bij 28% van de patiënten die homeopathie kregen werd een verbetering van de symptomen (lopende neus, tranerige ogen, hoesten, enz.) vastgesteld, tegenover geen enkel van de patiënten die een placebo kregen.

In een begeleidend editoriaal wordt erkend dat de studie werd uitgevoerd volgens alle vereiste wetenschappelijke standaarden, en wordt een oproep gelanceerd tot grootschaliger onderzoek vooraleer definitieve conclusies te trekken.verschenen op : 01/11/2000 , bijgewerkt op 02/03/2012
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt