Homeopathie helpt tegen hooikoorts

Laatst bijgewerkt: March 2012 | 9 reacties
apoth-homeop-170_400_06.jpg

nieuws Volgens een recente studie in het gezaghebbende British Medical Journal (2000, p. 471-476) heeft homeopathie een duidelijk effect bij de behandeling van hooikoortspatiënten. Dit is één van de eerste zogeheten double blind en randomized studies waarin de effecten van homeopathie worden aangetoond. In een dergelijke studie weten noch de proefpersonen noch de artsen welke patiënten het echte middel krijgen en welke een onwerkzaam placebo krijgen, en worden de patiënten willekeurig onderverdeeld in één van beide groepen.

De studie betrof 51 patiënten die gedurende 4 weken werden gevolgd. Bij 28% van de patiënten die homeopathie kregen werd een verbetering van de symptomen (lopende neus, tranerige ogen, hoesten, enz.) vastgesteld, tegenover geen enkel van de patiënten die een placebo kregen.

In een begeleidend editoriaal wordt erkend dat de studie werd uitgevoerd volgens alle vereiste wetenschappelijke standaarden, en wordt een oproep gelanceerd tot grootschaliger onderzoek vooraleer definitieve conclusies te trekken.


verschenen op : 01/11/2000 , bijgewerkt op 02/03/2012

9 reacties

Homeopathie helpt tegen hooikoorts

door Lenaerts Alfons, 3 December 2015 om 14:11

Beste, ik heb noodgedwongen contact moeten zoeken bij alternatieve geneeskunde. Sinds ik met homeopathische artsen werkt heb ik alleen maar lof over deze geneeswijze. Ik ben namelijk sinds 15 jaar niet meer ziek geweest. Ik kan terug sporten en echt leven

Homeopathie helpt tegen hooikoorts

door anoniem, 30 June 2015 om 13:08

zou u niet beter stoppen met reacties op homeopathie , ge kent er blijkbaar niets van . andere medicatie help meestal ook niet maar verbeterd efkens. ik gebruik al 30 jaar homeopathie, met resultaten.

homeopathie

door anoniem, 12 January 2004 om 15:31

Water heeft er nu net niets mee te maken. Er wordt alcohol gebruikt (60°). Misschien moet u er toch eens een ernstig boek op naslaan voor u nog zoveel onwaarheden (verwijzing naar SKEPP) op het net verspreidt.

homeopathie en hooikoorts

door sjeng lumeij, 3 March 2003 om 12:32

In het Britisch Medical Journal zijn een relatief groot aantal reacties verschenen op het artikel waarin werd gewezen op methodologische tekortkomingen van de studie. Het is jammer dat deze informatie zo lang na het verschijnen van deze reactie nog niet op deze website is doorgedrongen. zie voor reacties op het artikel http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10948025&dopt=Abstract vr groet, Sjeng Lumeij

homeopathie helpt tegen hooikoorts

door tom schoepen , 3 March 2003 om 12:26

Zie weerlegging : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10948025&dopt=Abstract

bekijk alle 9 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub