Fact check: waarom is jouw huid eigenlijk zo gevoelig?

Laatst bijgewerkt: September 2018
069_EUC_001_PH5_2018_INTEGRATION_PACK_NEW_02.jpg

nieuws

Je huid kan op élk moment in je leven – van je babytijd tot op latere leeftijd – en door allerlei factoren plots gevoelig worden. Dat gebeurt meestal als de beschermende barrièrefunctie van je huid verzwakt en vatbaar wordt voor irriterende stoffen van buitenaf. 

Het is belangrijk om inzicht te hebben in de natuurlijke weerstand van de huid, maar ook in de factoren die de afweer kunnen verzwakken. Zo leer je ‘de taal van je huid’ ontcijferen. Doeltreffende oplossingen tonen aan dat voorkomen écht belangrijker is dan genezen. Daarom is het nodig om oorzaken en prikkels te beheersen en te beperken.

Hoe herken je een gevoelige lichaamshuid?

Er zijn een heleboel zichtbare tekenen, die op een gevoeligheid van de huid kunnen wijzen: erytheem (roodheid of uitslag), schilfers, zwellingen of ruwheid. Die verschijnen voornamelijk op het lichaam, het gezicht en de hoofdhuid.
Er zijn ook sensorische tekenen, zoals jeuk, gespannenheid, branderigheid of een prikkend gevoel.
De gevoelige huid heeft overeenkomsten met een droge huid, maar er is niet altijd een rechtstreeks verband. Daarom kan het zijn dat oplossingen voor een droge huid niet noodzakelijk de symptomen van een gevoelige huid verlichten.

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige lichaamshuid?

De effectiviteit van de barrièrefunctie van de huid kan verzwakken door een hormonale onbalans, die veroorzaakt wordt door stress of door gebeurtenissen zoals zwangerschap, menstruatiecyclus, pubertijd of menopauze. 
Niet gediagnosticeerde of onbehandelde intoleranties en allergieën voor voedingsstoffen zoals gluten, zuivel, additieven en eieren, kunnen leiden tot huidontstekingen en uitslag. 
Naarmate de huid ouder wordt kan die ook gevoeliger worden voor sterk basische producten zoals zeep.

Sommige externe en exogene oorzaken maken je huid gevoeliger.
Een hoge vochtigheidsgraad en omgevingstemperatuur kunnen nefaste gevolgen hebben voor de huid, waardoor die niet genoeg gehydrateerd wordt. Dit gebrek aan hydratatie vertaalt zich in een droge, gevoelige huid. Bij warm weer produceren de klieren in de huid meer transpiratie, die verdampt en zo de huid droog doet aanvoelen. 
Bij koud weer verminderen de klieren in de huid de uitscheiding van de stoffen die nodig zijn om de beschermende zuurmantel in stand te houden. Ook daardoor droogt de huid uit. Centrale verwarming en airconditioning kunnen hetzelfde effect hebben.

Bij de externe factoren vinden we ook sommige medische behandelingen, zoals radiotherapie en bepaalde geneesmiddelen. Die kunnen tijdelijk tot een gevoelige huid leiden. De effecten verdwijnen normaal gezien zodra de behandeling wordt beëindigd.

Toename van het gebruik van zepen en wasmiddelen met conventionele oppervlakte-actieve stoffen kan het huidoppervlak behoorlijk beschadigen. Teveel zeep of wasmiddel kan de huidbeschermende lipiden verwijderen, waardoor de natuurlijke pH-waarden van de huid in onbalans geraken. Een zure pH-waarde (minder dan 7) beschermt de huid tegen bacteriën en stimuleert de celhernieuwing. De ideale pH-waarde voor de huid is gemiddeld 5,5.

Wat kan je doen tegen een gevoelige huid?

069_EUC_001_PH5_2018_INTEGRATION_PACK_03.jpg
De onvoorspelbaarheid van de gevoelige huid betekent dat effectieve oplossingen in veel gevallen bestaan uit voorkomen in plaats van genezen. 
Bepaalde dagelijkse gewoonten kunnen de gevoeligheid van je huid verlichten. 
Kleine veranderingen in je badgewoonten kunnen helpen om de beschermende barrière van je huid te herstellen. Gebruik bijvoorbeeld minder heet water en neem minder lange douches of baden (zeker in gebieden met hard water). Gebruik ook milde tensiden of douche-oliën en dep je huid droog in plaats van te wrijven. 

Goede badgewoonten zijn nóg belangrijker als het gaat om de gevoelige huid van baby’s. De huid van een baby’tje heeft minder weerstand dan die van een volwassene en is bijzonder gevoelig voor bacteriologische, fysieke of chemische invloeden: stoffen die in aanraking komen met de huid van een baby worden er makkelijker door opgenomen en dringen dieper door in de huidlagen. Geef dus de voorkeur aan zachte reinigingsmiddelen als je goed zorg wil dragen voor de huid van je baby of ouder kind.  

Recent onderzoek over voedingsstoffen heeft aangetoond dat de inname van voedsel met voldoende antioxidanten en vitamine C en weinig koolhydraten en verzadigde vetten helpt bij het herstel en weer gezond maken van een gestresseerde huid.

Stressbeheersing kan ook een rol spelen bij het verminderen van de gevoeligheid van de huid. Bewezen methoden zijn regelmatig bewegen en ontspanningsoefeningen doen.

Het kan verleidelijk zijn om alleen maar op een gevoelige huid te reageren als de symptomen zich echt manifesteren. Toch is het beter om je huid dagelijks te hydrateren. Als je dit ritueel aanhoudt, zal het aantal 'flare-ups' verminderen en kunnen ze mogelijks zelfs verdwijnen. Deze rituelen kunnen verschillend zijn voor een gevoelige gezichtshuid of lichaamshuid.

Welke verzorgingsproducten zijn aangepast aan je gevoelige huid?

Bij het kiezen van reinigingsproducten, hydraterende producten en andere verzorgingsproducten voor je gevoelige huid is het belangrijk om producten te vermijden die irriterende stoffen bevatten. Nog belangrijker is dat het product actief onder het huidoppervlak werkt en dat het de huideigen vernieuwingsprocessen en de natuurlijke weerstand bevordert.

Daarom moeten producten actieve bestanddelen zoals dexpanthenol en glycerine bevatten. Dat zijn beiden afgeleiden van natuurlijke substanties, die met de huid samenwerken om het vochtgehalte te verhogen. Idealiter bevat zo’n product ook een ingrediënt dat het evenwicht van de natuurlijke pH-waarde herstelt, zoals een pH5 citraatbuffer.

Met het gamma Eucerin pH5 bieden de Dermatologische laboratoria van Eucerin producten aan die het functioneren van de natuurlijke barrièrefunctie van de huid behouden, terwijl ze de huid tegelijkertijd respecteren.

069_EUC_001_PH5_2018_INTEGRATION_PACK_NEW_03.jpg


bron: ingezonden mededeling: Beiersdorf
verschenen op : 24/09/2018

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt