Hoe kunt u voedselbesmetting door Campylobacter voorkomen?

123-voed-kippebouten-07-15.jpg

nieuws Campylobacter is een gemeen stiefbroertje van de bekendere Salmonella-bacterie. Deze bacterie maakt jaarlijks meer mensen ziek dan Salmonella. Ook kunnen de klachten die u ervan krijgt ernstiger zijn.
Jaarlijks worden in België volgens het Federaal Voedselagentschap FAVV zo'n 7.000 gevallen van Campylobacter gemeld, tegenover zo'n 4.000 van Salmonella. Afgaand op cijfers in het buitenland - in Nederland leiden infecties met Campylobacter tot ruim 100.000 gevallen van darm-ontsteking en diarree - ligt het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk veel hoger.

Waarom vooral in kip en minder in ander vlees ?
De bacterie Campylobacter leeft in de darmen van dieren en komen tijdens het slachtproces mogelijks via besmetting met de uitwerpselen in de voedselketen terecht. Campylobacter komt tijdens het slachtproces vooral op de huid van kippekarkassen terecht, en kippen kopen we nu eenmaal met het vel er nog aan. Bij kipfilets dus minder kans op besmetting maar bij kippevleugeltjes of kippeboutjes dan weer wel. Bij het klaarmaken krijg je de bacteriën op je handen en komt het in het vlees terecht.
Uit Brits onderzoek van de Food Standards Agency bleek onlangs dat op 73% van de onderzochte kip in Engelse supermarkten de Campylobacter-bacterie voorkomt. In Nederland zou 31% van de kip de bacterie bevatten.

Klachten
Hoge hoeveelheden Campylobacter kunnen een voedselinfectie veroorzaken. U kunt dan last krijgen van ernstige maag-darmklachten, krampen en buikpijn, diarree waarin bloed kan voorkomen, en griepachtige verschijnselen. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kunt u nog wekenlang last hebben van darmkrampen.

De meeste patiënten herstellen volledig, maar al dan niet ernstige verwikkelingen kunnen voorkomen met zelfs kans op overlijden. De meest gekende verwikkelingen zijn reactieve artritis en het syndroom van Guillain-Barré.

Langdurige of ernstige ziekte zijn mogelijk bij bepaalde personen:
• mensen met een verminderdr immuniteit;
• kinderen jonger dan 3 maanden;
• volwassenen ouder dan 70 jaar.

Hoe kunt u besmetting met Campylobacter voorkomen?
Een besmetting met Campylobacter, en Salmonella, is te voorkomen door hygiënisch om te gaan met kip (en ander vlees en vis).
• Was uw handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees. Problemen ontstaan vaak omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
• Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
• Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw en gaar vlees, en groente.
• Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.
• Bewaar kip in de koelkast, bij een temperatuur van 4 °C. Invriezen kan ook. Dit vermindert het aantal Campylobacter-bacteriën, maar het doodt niet alles. Als u ontdooit in de microgolfoven moet u het vlees direct daarna bereiden.
• Het allerbelangrijkste is het vlees goed te verhitten. Dat geldt zeker voor vleesbereidingen (kippeworsten etc. Als u het vlees door en door bakt, worden alle bacteriën gedood.

http://www.afsca.be/tips/kippenvlees.asp
www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/campylobacter-het-gemene-stiefbroertje-van-salmonella.aspx


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram