Kruiden drogen en kruidenazijn maken

In dit artikel
Kruiden drogen en kruidenazijn maken

dossier Nu de zomer op zijn einde loopt, is het hoog tijd om nog snel wat kruiden voor de winter in te blikken.
Verse kruiden met sterke naaldjes of blaadjes zoals bijvoorbeeld laurier, tijm, rozemarijn en salie zijn ideaal om te drogen en daarna puur of gemengd onder deksel te gaan. Tijdens het drogingsproces verliezen ze weinig kleur, textuur en smaak.
Species met grotere en zachte bladeren zoals basilicum, munt, peterselie en dragon zijn gevoeliger voor schimmels en vragen bijgevolg een iets voorzichtiger aanpak. Het komt erop aan om ze in sneltempo helemaal droog te krijgen. Zo geef je schimmels geen kans om zich te ontwikkelen.

Hoe ga je te werk?

123-HD-kruiden-drogen-3-09-18.jpg
Enkele algemene richtlijnen bij het drogen van kruiden.

1. Snij de kruiden die je wil drogen ’s morgens af in takjes van ongeveer dezelfde lengte.

2. Droog de kruiden altijd meteen na het plukken. Als je ze een paar uren of dagen laat liggen, gaan ze verwelken en verliezen ze hun smaak en kleur.

3. Zorg ervoor dat de geplukte kruidentakjes helemaal vrij zijn van aarde, stof en onkruid. Verwijder de blaadjes/naaldjes die verlept of verkleurd zijn. Spoel bevuilde kruiden kort onder de koude kraan. Laat de kruidentakjes even uitlekken en dep ze voorzichtig droog. Leg ze daarna naast elkaar (niet opeengestapeld) open op een droge theedoek tot ze niet meer vochtig aanvoelen. Kruiden met sterkere blaadjes/naaldjes zoals bijvoorbeeld rozemarijn kan je ook drogen met de slazwierder. 

f-123-HD-kruiden-drogen-2-09-18.jpg

4. Bind de takjes per soort in een bundeltje, 5 à 10 stengels per bosje, en laat ze drogen met de stengels naar boven. Hang ze met elastiekjes op aan kleerhangers of aan een draad. Of leg ze open op een proper stuk gaas (een oude hor bijvoorbeeld) dat plat ligt en wordt vastgeklemd tussen gestapelde bakstenen. Zo hebben de kruiden rondom voldoende luchtcirculatie. Waarop of waaraan je ze ook droogt, zorg er sowieso voor dat ze in een droge, geventileerde ruimte buiten het zonlicht terechtkomen. Droog je ze buiten in het zonlicht dan verliezen ze hun kleur. Hou ze ook uit de buurt van insecten. Zodra de kruidentakjes knapperig en broos aanvoelen, zijn ze helemaal droog. Bij kruiden met kleine, fijne blaadjes zoals bijvoorbeeld oregano vraagt dat maar een aantal dagen. Bij andere kruiden zoals bijvoorbeeld rozemarijn duurt het gemiddeld twee weken. Als er maar een paar bosjes moeten worden gedroogd, kan je ze ook elk afzonderlijk in een papieren zakje verpakken zodat ze stofvrij blijven en hun kleur zoveel mogelijk behouden. Prik er dan wel een paar gaatjes in zodat er voldoende lucht bij kan.

5. Vooral kruiden die weinig vocht bevatten zoals rozemarijn, marjolein, dille en oregano zijn geschikt om te drogen aan de lucht. Gaat het om vochtrijke soorten (zoals basilicum, munt of bieslook), of heb je minder geduld om het resultaat af te wachten, dan kan je de kruiden ook drogen in de oven. Spreid de kruiden uit over een ovenplaat die met bakpapier is bekleed en schuif ze in de bovenste richels van de oven. Laat de takjes een paar uren drogen op de laagste temperatuur met de ovendeur op een kier tot ze helemaal knisperig zijn. Bij sommige kruiden duurt dat een paar uur, bij andere een hele dag. Draai de takjes af en toe eens om.

6. Laat de kruiden afkoelen en rits de blaadjes of naaldjes van de gedroogde stelen. Doe ze in glazen potjes met deksel. Lege potjes van gekochte kruiden zijn daarvoor ideaal. Bewaar ze op een donkere en droge plaats, zo blijven ze zes maanden tot een jaar houdbaar en behouden ze zoveel mogelijk hun smaak. Verkruimel ze tussen je vingers of stamp ze fijn in een vijzel vlak voor gebruik. Rozemarijnblaadjes zijn te hard om op die manier te verbrijzelen. Je kunt ze breken of snijden voor je ze toevoegt aan je gerecht.

Enkele specifieke tips per kruidensoort

Rozemarijn
Een andere manier om rozemarijn te bewaren, is de takjes eerst invriezen en dan de naaldjes eraf ritsen.

Oregano
Knip oregano af vlak voor de bloei. Dat is laat in de zomer wanneer hij ongeveer 15 cm hoog staat. Voor de plant is dat het ideale moment. Het garandeert dat ze sterk verder groeit. 

123-HD-kruiden-drogen-4-09-18.jpg

Basilicum
Ook basilicum wordt best vlak voor de bloei geoogst. Dat is het moment waarop alle blaadjes zijn volgroeid en de meeste etherische olie bevatten. Na de bloei verliezen ze aan smaak. 
Snij de takjes in de loop van de voormiddag af wanneer de plant voldoende water heeft opgezogen.
Basilicum laat zich goed drogen in de oven. Snij of trek de blaadjes van de stengels en leg ze open op een bakplaat. Laat ze een dag drogen op een zo laag mogelijke oventemperatuur en laat ze daarna nog een 12-tal uren rusten voor je ze uit de oven haalt. 

Peterselie
Ook bij peterselie haal je de blaadjes van de stengels om ze te drogen in de oven. Blancheer ze eerst een halve minuut, dep ze droog en leg ze dan open een bakplaat. Pluk de peterselie bij voorkeur ’s morgens.

Kruidenazijn

123-HD-kruiden-drogen-5-09-18.jpg
Is je voorraad gedroogde kruiden voldoende aangevuld en blijven er nog een aantal verse takjes over? Maak dan eens zelf kruidenazijn.

Zo ga je te werk

- Reinig een paar goed afsluitbare flessen grondig met heet water en soda. Spoel ze en laat ze helemaal drogen.

- Steek er propere, verse kruidentakjes (eventueel met bloemetjes) en specerijen in en giet er witte wijnazijn over tot ze helemaal onder staan.

- Laat de flessen met azijn en kruiden 2 à 3 weken staan op een warme plaats in het licht maar niet in direct zonlicht.

- Zeef de kruidenazijn en giet hem nog eens extra door een neteldoek. Zo wordt hij helder.

- Doe de gezeefde azijn in sierlijke flessen met afsluitdop en steek er een vers kruidentakje in als garnituur. Je kunt ook een schepje gedroogde kruiden toevoegen.
Zorg ervoor dat de kruiden en specerijen altijd volledig met azijn bedekt zijn, anders gaan ze beschimmelen of rotten.

- Bewaar de azijn op een koele en droge plaats. Hij blijft dan ongeveer een jaar houdbaar.

Enkele combinaties voor een halve liter (wittewijn)azijn

- 1 takje tijm, 1 laurierblad, 1 kl mosterdzaad, 3 peperkorrels, 1 stukje geschilde gember

- 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1 takje marjolein, 1 takje salie

- 1 takje dragon, 3 peperkorrels, 1 laurierblaadje, ½ teentje knoflook

- 1 takje basilicum, 2 takjes dragon, 2 takjes tijm, ½ kl citroensap of -zeste, ½ teentje knoflook, een paar ringetjes chilipeper

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram