Sterke stijging van gevallen van Westnijlkoorts in EU-landen

123-labo-west-nile-virus-steken-09-18.jpg

nieuws

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) meldt een aanzienlijke toename van gevallen van Westnijlkoorts in de EU. Dit jaar (tot en met 9 augustus 2018) meldden lidstaten van de Europese Unie reeds 231 gevallen van Westnijlkoorts bij mensen: 123 gevallen in Italië, 59 in Griekenland, 23 in Roemenië, 23 in Hongarije en 3 in Frankrijk. In buurlanden van de EU werden 104 gevallen gemeld, 102 in in Servië en 2 in Kosovo twee. In Servië zijn ook negen doden gemeld, in Griekenland drie, in Italië Kosovo en Roemenië telkens één.

Niet alleen treedt de ziekte dit jaar vroeger op dan andere jaren, het aantal besmette mensen stijgt ook zeer snel, alleen al in de week van 2 tot 9 augustus ging het om 154 nieuwe gevallen. Volgens de ECDC bestaat het risico dat er dit jaar veel meer gevallen van West Nijl-koorts zullen optreden dan vorige jaren, en dat de ziekte ook zal uitbreiden naar gebieden waar ze voordien nog niet voorkwam. Momenteel is dit virus in ons land nog niet gesignaleerd, maar specialisten sluiten niet uit dat dit op termijn zal gebeuren. 
West-Nijl-koorts is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen. Meestal veroorzaakt de besmetting slechts beperkte symptomen, vergelijkbaar met een griep, zoals koorts, hoofdpijn, overgevoeligheid en opgezette lymfeklieren. Na enkele dagen verdwijnen deze spontaan zonder blijvende gevolgen. In een beperkt aantal gevallen - tussen 1 geval op 100 of 150 - kan het echter leiden tot een hersen- of hersenvliesontsteking. Meestal gaat het om mensen met een verzwakt afweersysteem, vooral mensen boven 60 jaar. 

Reizigers naar landen waar de ziekte voorkomt, moeten zich beschermen tegen muggenbeten. Volgens voorschriften van de EU moeten lidstaten mogelijke bloeddonoren 28 dagen lang afwijzen nadat ze zijn vertrokken uit een gebied met bewijs onder mensen van West-Nijl-virus circulatie. 

Lees ook: Westnijlvirus en westnijlkoorts in België?


Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram