Voorkomt matig alcoholgebruik dementie?

123-wijn-glas-alcoh-drank-02-18.jpg

nieuws

Gematigde drinkers hebben een lager risico op het ontwikkelen van dementie dan personen die nooit of te veel drinken. Dat blijkt uit onderzoek in Engeland en Frankrijk gepubliceerd in het BMJ.

De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 9.000 volwassenen tussen 35 en 55 jaar die sinds 1985 om de 5 jaar opgevolgd worden en een vragenlijst invullen over hun levensstijl, waaronder alcoholgebruik. 

In totaal kregen 397 mensen in de loop van het onderzoek dementie. De kans op dementie was verhoogd bij rokers, mensen met overgewicht, en met diabetes of hart- en vaatziekten. Ook bleken geheelonthouders 45 procent meer kans op dementie te hebben dan matige drinkers (tussen 1 en 14 eenheden per week). Bij veeldrinkers steeg het risico met 18 procent per zeven eenheden die te veel werden gedronken (boven de 14 eenheden per week). Bij geheelonthouders die diabetes of hart- en vaatziekten hadden, was er merkwaardig genoeg geen verhoogd risico. 

Een mogelijke verklaring voor het hogere risico van geheelonthouders is volgens de onderzoekers dat in die groep relatief meer patiënten met diabetes en hart- en vaatziekten werden gevonden. Mogelijk gaat het om mensen die om die reden ooit gestopt zijn met drinken. Het hogere risico op dementie zou dan niet te maken hebben met het feit dat ze niet drinken, maar met hun diabetes of hart- en vaatziekte. 
De onderzoekers waarschuwen bovendien uitdrukkelijk dat hun studie geen bewijs is dat alcohol beschermt tegen dementie. 

Bronnen
https://www.bmj.com/content/362/bmj.k2927
https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/no-proof-moderate-drinking-prevents-dementia/


Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram