ad

Otoplastie : correctie flaporen

Laatst bijgewerkt: april 2019

dossier

Afstaande oren of 'flaporen' komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Vaak zijn afstaande oren familiaal bepaald. Het is een afwijking die geen invloed heeft op het gehoor, maar esthetisch een probleem kan zijn.

Een afstaand oor kan op drie niveau's een afwijking vertonen.
• Het lichaam van de oorschelp kan te fel ontwikkeld zijn waardoor het volledige oor op zich te fel afstaat.
• Meest frequent is de plooi centraal in het oor te weinig ontwikkeld. De oorschelp zelf wordt dan afstaand.
• Zelden is de rand van het oor te kort. Deze vorm is moeilijkst te corrigeren.

Operatie

Vanaf de leeftijd van zes à zeven jaar kunnen afstaande oren worden gecorrigeerd. Als de ingreep op jongere leeftijd wordt uitgevoerd, dan bestaat de kans op misvorming van het oor tijdens de verdere groei.

Via een sneetje aan de achterkant van de oorschelp brengt de chirurg het kraakbeen in de normale vorm. Daarna wordt het sneetje zorgvuldig gesloten en legt de chirurg een speciaal verband aan dat zwellingen tegengaat en de oren in de juiste positie houdt.
De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur . Bij grotere kinderen en volwassenen wordt dit meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd; bij kleine kinderen heeft algemene narcose de voorkeur en is het meestal ook nodig dat het kind een nachtje in het ziekenhuis blijft.

Na de ingreep

123-tek-otoplastie-flaporen-02-19.jpg

Neem best enkele uren rust na een oorcorrectie. Zorg ervoor dat het hoofd daarbij in een iets hogere positie ligt dan de romp. Vermijd zware inspanningen en diep vooroverbuigen, want dan kan de toename van de bloeddruk ongewenste nabloedingen veroorzaken. Tegen eventuele pijn volstaat eenvoudige pijnstiller (paracetamol). Het drukverband blijft één week zitten en wordt dan door de arts verwijderd, samen met de hechtingdraadjes. Draag gedurende de volgende twee weken ’s nachts een elastische haarband (type sporthaarband in sponsstof). Draag hem in die periode ook als u een contactsport beoefent zoals judo en andere gevechtssporten, of sporten zoals basketball, rugby, waterpolo, en dergelijke. Het beste is dergelijke sporten gedurende een drietal weken te vermijden. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog enkele weken rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen. Na ongeveer drie maanden zal het uiteindelijke resultaat bereikt zijn.

Realistische verwachtingen

U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie is er een litteken achter het oor, maar dit is nauwelijks zichtbaar.
Slechts een beperkt gedeelte van de ingreep wordt terugbetaald door de ziekteverzekering.
ad


pub