Verminderen walnoten de kans op diabetes type 2?

Laatst bijgewerkt: augustus 2018
123-walnoten-08-18.jpg

nieuws

Drie eetlepels walnoten per dag halveren de kans op diabetes type 2, zo besluiten Amerikaanse onderzoekers uit een nieuwe studie die mede gefinancierd werd door de California Walnut Commission. De studie verscheen in het vakblad Diabetes/Metabolism Research and Reviews.

De studie analyseerde gegevens uit een aantal bestaande studies over de consumptie van noten, waarbij in totaal meer dan 34000 mensen betrokken waren. Hieruit bleek dat mensen die in enquêtes hadden gemeld dat ze de voorbije 24 uur walnoten hadden gegeten, tot de helft minder kans op diabetes type 2 hadden in vergelijking met personen die geen noten hadden gegeten (4,5% diabeten in de walnotengroep en 9,4% in de niet-notengroep). Consumptie van walnote samen met andere noten had geen effect op de kans op diabetes.

Of men hieruit kan afleiden dat walnoten de kans op diabetes verminderen, zoals de onderzoekers doen, is echter zeer de vraag. Ten eerste werden de deelnemers slechts één of twee keer ondervraagd over hun walnotenconsumptie. Daaruit afleiden dat er een verband bestaat tussen walnotencomptie en diabetes is op zijn minst voorbarig. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat mensen met diabetes meer walnoten eten, of dat mensen die veel walnoten eten een gezonder voedingspatroon hebben. Bovendien spelen tal van andere risicofactoren een rol bij het ontstaan van diabetes, die in deze studie niet echt werden onderzocht. 

Besluit:
Walnoten en andere noten passen in een gezond en evenwicht voedingspatroon. Maar of ze de kans op diabetes kunnen verminderen, wordt door dit onderzoek niet aangetoond.

Bronnen
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/dmrr.3031
https://www.nhs.uk/news/diabetes/no-proof-walnuts-prevent-diabetes/



verschenen op : 04/09/2018


pub