Aldi en Lidl stoppen met verkoop energiedrankjes aan kinderen

Laatst bijgewerkt: augustus 2018
123-energiedrank-blik-08-18.jpg

nieuws

Aldi en Lidl stoppen vanaf september met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 14 jaar. 

Energiedrankjes bevatten veel suiker en cafeïne en andere oppeppende stoffen. Nieuw onderzoek van het Nederlandse RIVM toont aan dat een kleine groep van de jongeren tussen de 13 en 18 jaar te veel (meer dan drie blikjes per dag) energiedrank drinkt (1-2%). In 2015 dronk ongeveer 80 procent van de jongeren minder dan één keer per week of nooit energiedrank. De laatste jaren drinken jongeren minder energiedrank.  

De groep die geregeld meer dan drie blikjes per dag drinkt, zou een verhoogd risico op gezondheidsklachten hebben, zoals hartritmestoornissen, duizeligheid en effecten op het centraal zenuwstelsel. Bij een te hoge dosis is er een risico op geelzucht of diabetes en kan het lichaam uitdrogen. Deze groep jongeren vertoont ook vaker ander risicogedrag. Zij roken en drinken meer alcohol dan jongeren die nooit energiedrank drinken.

Het Nederlandse Voedingscentrum raadt het gebruik ervan door kinderen onder de 13 jaar af. De Nederlandse vereniging van kinderartsen NVK gaat nog een stapje verder en wil de verkoop van energiedrankjes onder de 18 jaar verbieden. 

Bron
https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Risico_op_gezondheidsklachten_door_energiedrank_bij_kleine_groep_tieners

https://www.nvk.nl/Nieuws/articleType/ArticleView/articleId/2048/Energiedrankjes-kinderartsen-blijven-pleiten-voor-Nix-onder-de-18verschenen op : 09/08/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt