Glutenvrije producten voor kinderen vaak niet gezond

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-glutenvrij-tarwe-spagh-dieet-08-18.jpg

nieuws

‘Glutenvrij’ heeft vandaag onterecht een gezond imago. Veel glutenvrije alternatieven voor bijvoorbeeld brood en koekjes bevatten echter vaak meer vet, suiker en/of zout en minder vezels en eiwitten dan de gewone versie met gluten. Vaak zijn ze ook veel duurder. Dat bleek recent uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond (www.consumentenbond.nl/kindervoeding/glutenvrije-producten-niet-altijd-gezonder). 
Het wordt nu ook bevestigd door een onderzoek in Canada gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

De onderzoekers kochten alle glutenvrije producten bestemd voor kinderen in twee grote supermarktketens in Calgary. Ze vergeleken de voedingswaarde met vergelijkbare niet-glutenvrije producten. De glutenvrije producten bevatten minder (verzadigd) vet en zout dan de niet-glutenvrije producten, maar minder eiwitten en meer suiker. De onderzoekers besluiten dat de glutenvrije producten niet gezonder zijn en mogelijk zelfs ongezonder door de grote hoeveelheid suikers. 


bron: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2018/07/19/peds.2018-0525
verschenen op : 31/08/2018 , bijgewerkt op 20/08/2019


pub