Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker wordt uitgebreid naar 53- en 54-jarigen

Laatst bijgewerkt: februari 2021
123-dr-colonkanker-darmk-11-16.jpg

nieuws

De doelgroep van het Vlaamse bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker zal dit jaar met de 53 en 54-jarigen uitgebreid worden. Dit gaat concreet over ongeveer 160.000 uitnodigingen die nog dit jaar verstuurd worden. 

Momenteel wordt iedereen vanaf 55 jaar tot en met 74 jaar om de twee jaar uitgenodigd om zich op dikkedarmkanker te laten testen. Met de uitbreiding van de doelgroep naar 55-jarigen midden 2017 werd er al een eerste stap gezet om het bevolkingsonderzoek uit te breiden. 

Dit nog recente bevolkingsonderzoek, gestart eind 2013, boekt reeds goede resultaten. In 2016 nam 54,5 procent van de doelgroep deel (circa 3% meer dan in 2015). Zo werden er in Vlaanderen 21 procent meer dikkedarmkankers gevonden dan in de periode voor dit bevolkingsonderzoek gestart werd. Door die vroegtijdige opsporing worden de kankers voornamelijk in vroegtijdige stadia ontdekt. Zo vergroot de kans op genezing en is een zeer intensieve behandeling vaak niet nodig.

Dikkedarmkanker is bij vrouwen en mannen in Vlaanderen, respectievelijk de tweede en derde meest voorkomende kanker. Deze kanker is eenvoudig vroegtijdig op te sporen. Screenen wordt aanbevolen vanaf 50 jaar. 

Praktisch
Concreet krijgen alle 53- en 54-jarigen die in aanmerking komen (die dus geen test via huisarts hebben laten uitvoeren in de afgelopen twee jaar of een coloscopie hebben gehad in de afgelopen 10 jaar) dit jaar nog een uitnodiging. 
Voor die leeftijd wordt aangeraden om via de huisartsen een stoelgangtest te laten uitvoeren.
Meer informatie vindt u op www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker.




Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram