ad

Hyperhydrosis of overdreven zweten: welke behandelingen bestaan er?

Laatst bijgewerkt: maart 2021
In dit artikel
Hyperhydrosis of overdreven zweten: welke behandelingen bestaan er?

dossier Heb je veel last van plaatselijk overmatig zweten, bijvoorbeeld in de oksels, de liezen, en/of de voeten, en ervaar je dat als erg hinderlijk of onaangenaam, dan kan een medische behandeling nodig zijn. Er bestaan meerdere behandelingsmogelijkheden. 

1. Lokale behandeling met aluminiumzouten

Plaatselijke behandeling met een lotion of crème van aluminiumchloride / aluminiumhydroxychloride kan goed helpen bij overmatige transpiratie aan de handen en voeten en in de oksels. Deze aluminiumzouten blokkeren tijdelijk de afvoergangen van de zweetklieren.

Hoe gebruiken?
 • Breng de lotion of crème voor het slapen gaan aan op een schone en droge huid. Zo kan ze 's nachts inwerken. De volgende ochtend was je de lotion of crème weer af met water en zeep.
 • Eventueel kan je de huid voor en na het aanbrengen van het aluminiumzout droogblazen met een haardroger met koude lucht. Dat geeft minder irritatie. Ook zal de vloeistof of crème minder snel van de huid afglijden.
 • Scheer je 24 uur voor tot 24 na het aanbrengen niet. Het middel kan de huid namelijk irriteren, vooral als je het op een natte of geschoren huid aanbrengt.
 • Doe dit één week elke avond. Indien het helpt, kan je langzaam afbouwen tot twee à drie per week.
 • Als de behandeling na een viertal weken onvoldoende helpt, kan een andere behandeling nodig zijn.
Bijwerkingen
 • Een vaak voorkomende bijwerking is irritatie en branderigheid van de huid in de behandelde zones. Aluminiumhydroxychloride werkt iets minder sterk, maar geeft minder irritatie.
 • Verkleuring van de huid.
 • Aluminiumzouten kunnen ook verkleuring van kleren of metalen (sieraden of bril) veroorzaken. Vooral als je ze op een natte huid aanbrengt. Door het voor de nacht op een droge huid aan te brengen, geeft dat minder problemen. Of gebruik oude kleren of lakens.

2. Iontoforese

Dit is een methode waarbij de handen, voeten en/of oksels worden ondergedompeld in water, waar een zwakke elektrische lading doorheen wordt geleid. Voor de oksels wordt ook een okselapplicator gebruikt, een soort sponsje met elektrische stroom. De gelijkstroom zorgt voor een vermindering van de zweetsecretie, vermoedelijk door blokkage van de zweetkanaaltjes in de opperhuid. 

De behandeling duurt 15 tot 20 minuten en moet 3 keer per week worden uitgevoerd, tot de overmatige transpiratie is opgehouden. Daarna kan worden overgegaan op een minder frequente behandeling, bijvoorbeeld eenmaal per week. Bij een goed effect kan een apparaat voor thuisgebruik worden aangeschaft.

Bijwerkingen
Behalve een lichte tinteling in de huid tijdens de behandeling en eventueel wat huidirritatie, worden geen andere nevenwerkingen ervaren.  Deze techniek mag niet gebruikt worden bij zwangerschap en als je een pacemaker of metalen implantaten draagt.

3. Botuline injecties (Botox)

Botuline-injecties blokkeren de prikkeloverdracht bij de overgang van zenuw naar zweetklier. Hierdoor stoppen de zweetklieren met het aanmaken van zweet. Een behandeling met Botox wordt vooral toegepast bij okselzweten.

Het botulinetoxine wordt met een dunne naald op meerdere plaatsen in de huid gespoten op de zweetplekken. Een behandeling duurt ongeveer een half uur. 

Deze behandeling zou bij ongeveer 8 à 9 op 10 patiënten een goed resultaat geven. Het effect is slechts tijdelijk. Na 3 tot 6 maanden komt de hyperhidrosis terug. De behandeling moet dus geregeld worden herhaald.

Bijwerkingen
 • De injecties met botulinetoxine zijn pijnlijk, vooral aan de handen. Daarom wordt de huid meestal plaatselijk verdoofd. 
 • Voor zover bekend zijn er geen risico's of bijwerkingen van huidinjecties, behalve soms milde roodheid en gevoeligheid in de injectieplekken, en voorbijgaande spierzwakte.
 • Aan de handen bestaat wel het risico dat de handspieren gedurende enkele weken tot maanden verlamd raken. 

Een behandeling met Botox is vrij duur en wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Wanneer je een Botoxbehandeling overweegt, informeer dan bij meerdere dermatologen. De prijs varieert namelijk zeer sterk.

4. Radiofrequente golven (Miradry)

Deze behandeling gebeurt met radiofrequente golven (Miradry-techniek). De zweetklieren in de oksels kunnen worden uitgeschakeld door deze heel sterk te verwarmen met een soort van ‘magnetron-golven’. Deze behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt 1,5 tot 2 uren. Deze methode zou bij ongeveer 8 op 10 patiënten helpen. Het effect op lange termijn is echter nog niet duidelijk.
Bijwerkingen
Mogelijke bijwerkingen zijn (tijdelijk) blauwe plekken, zwelling en lokale gevoelsstoornissen.

5. Chirurgie

In ernstige gevallen en wanneer geen enkele behandeling helpt, kan eventueel een chirurgische ingreep worden overwogen. Er bestaan meerdere technieken.
1. Thoracale sympathectomie
Hierbij wordt via een kijkoperatie in de oksels of borstwand (VATS,  video-assisted thoracoscopic surgery) een specifiek zenuwtakje van het sympathische geleidingssysteem vernietigd.  Op die manier kunnen geen prikkels meer worden doorgegeven naar de zweetklieren van handen, voeten of oksels. Voor deze ingreep verblijf je minstens één nacht in het ziekenhuis.
Deze ingreep heeft een blijvend effect. Afhankelijk van de plaats schommelt het succespercentage tussen 95 procent (handen) en 40 procent (voeten). 
Bijwerkingen
 • Omdat het om een chirurgische ingreep gaat, kunnen mogelijke complicaties niet uitgesloten worden, zoals een interne bloeding waarbij bloed tussen de longbladen lekt (hemothorax), zenuwbeschadiging enzovoort.
 • Een  vaak voorkomende nevenwerking is het optreden van compensatoir zweten, waarbij de zweetproductie wel volledig geremd is ter hoogte van handen of voeten, maar er op andere plaatsen van het lichaam, zoals de billen, overmatig zweten ontstaat.
2. Verwijdering zweetklieren
In extreme gevallen kunnen de zweetklieren chirurgisch verwijderd worden. Dat kan gebeuren door de huid met de zweetklieren te verwijderen (curettage) of met een liposuctietechniek waarbij de klieren opgezogen worden. Vaak groeien er nieuwe zweetklieren na de operatie, zodat het effect matig is. 
Bijwerkingen
Het wegsnijden kan bijwerkingen hebben, zoals pijnlijke en ontsierende littekens. 

Bronnen:
https://www.uza.be/behandeling/overmatig-zweten-hyperhidrosis
www.thuisarts.nl/zweten-overmatig/ik-zweet-veel
www.nhg.org
www.henw.org/
www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/hyperhidrosis
www.nvdv.nl
www.huidziekten.nl/folders/nederlands/hyperhidrosis-zweetoksels.htm
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub