ad

Jongvolwassenen over depressie

Laatst bijgewerkt: juli 2018
logo-troep-depr-07-18.jpg

nieuws

Troep (www.troep.link) is een nieuwe website met getuigenissen van jongvolwassenen over depressie. De focus ligt in het bijzonder op hoe hun omgeving daarmee omgaat. Troep vertelt de verhalen via tekst, video, audio en illustratie en heeft als voornaamste doel om depressie bij jongvolwassenen bespreekbaar te maken in de nabije vrienden- en familiekring.  Troep is een initiatief van Florian Cassier en Marie Van Oost van de master journalistiek van de Vrije Universiteit Brussel.

De jongeren gaan in dialoog met iemand uit hun dichte kring, iemand die een grote impact heeft gehad op hen tijdens de depressie, en samen bespreken ze wat waardevol was aan hun steun. Naast artikelen met de persoonlijke verhalen van de personages, zijn er ook zes thematische podcasts die ervaringen bundelen over depressie, medicatie, zelfmoord, (liefdes)relaties, de samenleving en professionele hulp. Drie experts kaderen die ervaringen in de medische en maatschappelijke context.

Naast hulp en steun aanbieden is het belangrijkste doel van Troep om het stigma van depressie weg te halen en het onderwerp opener te kunnen bespreken. Een studie van de Koning Boudewijnstichting bewijst dat de media bijdragen aan de stigmatisering van psychische aandoening via beeldvorming. Troep wil, zonder te polariseren, een antwoord zijn in dat debat. Als de media in staat zijn om een taboe op een onderwerp te leggen, en te bepalen hoe de maatschappij ermee omgaat, moeten ze toch zeker ook in staat zijn om het omgekeerde te doen?


ad


pub