Elke dag krijgen 52 Belgen een beroerte

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
verschil-trombose.jpg

nieuws In België worden elke dag 52 mensen getroffen door een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA). Toch weten de meeste Belgen heel weinig af van de aandoening, zo blijkt uit een rondvraag in opdracht van de Belgian Stroke Council. Daarom lanceert de organisatie vanaf 15 februari een informatiecampagne.
Een CVA wordt veroorzaakt door een klonter in de aders (trombose) of een aderbreuk in de hersenen (hersenbloeding). Elk jaar worden er 19.000 Belgen of 52 per dag het slachtoffer van. Negenduizend van hen sterven binnen het jaar en 6.000 worden invalide.

Desondanks weten mensen weinig af van de aandoening. Zo verwart 1 op de 5 Belgen een beroerte met een hartinfarct. Veertig procent van de ondervraagden kent de risicofactoren niet, 43 procent zou geen symptomen herkennen en 67 procent weet niet dat er een behandeling bestaat.

De belangrijkste risicofactor voor een trombose is een te hoge bloeddruk. Eén op de drie volwassenen lijdt eraan. Ook roken, een te hoog cholesterolgehalte, onvoldoende beweging, diabetes of alcoholgebruik kunnen een beroerte uitlokken. Deze factoren aanpakken, kan het aantal beroertes met 70 procent verminderen.

Regelmatig bloeddruk, cholesterolgehalte en suikergehalte laten controleren, elke dag een halfuurtje wandelen, geen vetrijke maaltijden, stoppen met roken en alcoholgebruik matigen kunnen het verschil maken.

Symptomen van een CVA zijn de plotse verlamming van of gevoelsstoornissen in de ledematen en het gezicht, verwardheid, moeite om te spreken of mensen te begrijpen, gezichtsstoornissen, duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Wie ze vaststelt moeten binnen het kwartier een arts of de 100 bellen.

Om mensen hiervan bewust te maken heeft de Belgian Stroke Council beslist een nationale campagne te lanceren. Zanger Adamo, die vorig jaar zelf getroffen werd door een cerebrovasculair accident, steunt de campagne. Via www.beroerte.org vind je meer informatie.

Lees ook: Beroerte (Cerebro Vasculair Accident)
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram