Foliumzuur

Laatst bijgewerkt: March 2005 | 4 reacties

nieuws Drie op vier van de belangrijkste aangeboren defecten van de hersenen en de rug (met name neuraalbuisdefecten zoals een open ruggetje of spina bifida en een 'waterhoofd') kunnen worden voorkomen indien de vrouw in een heel vroeg stadium van haar zwangerschap voldoende foliumzuur inneemt.

Spina bifida komt voor bij ongeveer 1 op 1000 pasgeborenen. Wie eerder een kind met een open rug kreeg, heeft een hogere kans (ong. 1 op 100). Bij deze vrouwen wordt een nog hogere dosis foliumzuur aangeraden bij een volgende zwangerschap (nl 4 mg foliumzuur/dag ipv 0,4 mg))

Studies hebben uitgewezen dat een dagelijkse dosis van 0,4 mg (= 400 µg) foliumzuur deze letsels grotendeels kan voorkomen. Foliumzuur komt voor in heel wat basisproducten zoals groenten, fruit, zuivelproducten, vlees en brood. Maar probleem is dat bij de bereiding van het eten tot 95% van dat foliumzuur verloren gaat. Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat jonge vrouwen gemiddeld slechts 0,25 mg foliumzuur binnenkrijgen via hun voeding. Een kwart van de vrouwen neemt minder dan 0,1 mg op.

Daarom wordt aangeraden dat alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd met kinderwens een supplement foliumzuur innemen vanaf het ogenblik dat ze stoppen met de pil. Vandaar dat het aangeraden is om minimaal 4 weken voor het zwanger worden tot minimaal 8 weken na het zwanger worden dagelijks een extra supplement van 0.4 mg foliumzuur in te nemen. Behalve de daling op het risico op een neuraal buisdefect bij de baby kan een dagelijkse inname van extra foliumzuur ook andere mogelijke voordelen hebben zoals een vermindering van de ochtendmisselijkheid tijdens de eerste zwangerschapsweken en zelfs mogelijk een lager risico op vroeggeboorte. Ook zou de inname van extra foliumzuur in zekere mate een preventie kunnen bieden voor andere aangeboren afwijkingen, vooral dan ter hoogte van de urinewegen en het hart. Daarom wordt meer en meer aangeraden om ingeval van zwangerschap de foliumzuursupplementen in te nemen tot de vierde zwangerschapsmaand.

In een recent advies noemt de American Dietetic Association foliumzuursupplementen niet alleen nodig voor zwangere vrouwen, maar ook voor ouderen, strikte veganisten en iedereen die onvoldoende groenten en fruit eet. Foliumzuur zou namelijk ook een belangrijke rol spelen in de preventie van hart- en vaatziekten.

U kan het volledige advies raadplegen op http://www.eatright.org

zie ook artikel : Aanbevelingen voor vitaminen

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 01/10/2000 , bijgewerkt op 25/03/2005

4 reacties

Foliumzuur

door Robin, 20 July 2007 om 11:49

Dag, Natuurlijk is dit goed. Waarom zou je geen foliumzuur mogen innemen als je de pil niet gebruikt? Ikzelf slik ook een multivit met foliumzuur, en ik ben een man. Foliumzuur is een must om een gezond kind te baren.

folinezuur

door anoniem, 7 April 2004 om 16:19

Folinezuur= acidum folinicum= syn. folidinezuur het heeft dezelfde werking als foliumzuur doch 10 tot 100 maal zo sterk. uit :zakwoordenboek der geneeskunde

foliumzuur

door chris10, 6 April 2004 om 23:47

Is foliumzuur hetzelfde als folinezuur? Als dit niet zo is, wat is dan het verschil?

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub