Tekenencefalitis: waar komt het voor en wat kunt u doen?

Laatst bijgewerkt: december 2018
123-vaccinatie-naald-07-15.jpg

tips

Tekenencefalitis (Frühsommer Meningo-Enzephalitis, FSME) is een vorm van hersen(vlies)ontsteking die wordt overgebracht door besmette teken in Centraal- en Oost-Europese landen. Als u in die regio’s naar bosrijke gebieden trekt, wordt vaccinatie aangeraden. 

Het virus komt voor in bosrijke gebieden in landen in Noord-, Centraal- en Oost-Europa, zoals Denemarken, Zweden en Noorwegen, Duitsland, Albanië, Zwitserland, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Tsjechië, Slovakije, Slovenië, Kroatië enzovoort. Ook in Nederland werden vorig jaar enkele mensen besmet op de Veluwe. Er zijn nog geen infecties vastgesteld bij mensen die het virus in België opliepen. Bij ons kunnen teken wel de ziekte van Lyme overbrengen.

Hier vindt u een kaart met de gebieden waar tekenencefalitis voorkomt.

Hoe groot is het risico?
Het risico op besmetting is relatief beperkt. Het risico is het grootst voor mensen die zich op het platteland of in bossen begeven zoals wandelaars, trekkers (met fiets of te voet), kampeerders, jeugdbewegingen, speleologen enzovoort.
Het risico is seizoensgebonden: van april tot oktober.

Wat kunt u zelf doen?
• Draag een lange broek met de pijpen in de sokken gestopt, hoge schoenen, enz. 
• Het gebruik van insectenrepellents op de huid is nuttig, maar beschermt enkel de plaats waar het product is aangebracht, de werkzaamheid is ver van 100 procent en de werkingsduur is beperkt tot maximaal enkele uren. Insectenrepellent op basis van IR 3535, (p)icaridine of citrodiol-extract van eucalyptusolie werken beter tegen teken dan DEET. 
• Er bestaan tegenwoordig ook vooraf met insectenrepellent of permethrine behandelde kleding of men kan DEET-sprays verkrijgen om op de buitenzijde van de bovenkledij aan te brengen (Care Plus® Anti-insect DEET 40%, clothing spray).
• Na wandelen of spelen in bossen of struikgewas wordt aangeraden systematisch het lichaam te inspecteren op de aanwezigheid van teken, vooral in de grote lichaamsplooien en in de behaarde zones (minstens 2 maal daags indien men permanent in een risicogebied kampeert). 
• Verwijder de teek zo snel mogelijk. De beste en veiligste methode om teken te verwijderen, bestaat erin ze vast te grijpen, zo dicht mogelijk bij de huid, met een pincet met spitse punt ( liefst niet met de vingers, dan handschoenen of andere bescherming gebruiken!), en ze met een gelijkmatige, aanhoudende kracht langzaam los te trekken. Omdat het virus in de speekselklieren van de teek aanwezig is, kan de infectie overgebracht worden vanaf het ogenblik dat de teek zich op de huid heeft vastgezet om bloed te zuigen. 
• Als u kort na een beet grieperig voelt kunt u het best naar de dokter gaan.

Wanneer is vaccinatie nodig?
Vaccinatie wordt aangeraden in geval van buitenactiviteiten (wandelaars, trekking, kamperen, enz) in risicogebied. Dit kan vanaf de leeftijd van 1 jaar. Informeer u hierover bij uw huisarts of reiskliniek.

Het volledige vaccinatieschema bestaat uit drie spuitjes met een interval van 1 à 3 maanden tussen de eerste 2 injecties; na 5 à 12 maanden volgt de derde injectie. Men moet minstens 2 dosissen krijgen voor men afreist naar een risicogebied. Er bestaat ook een versneld vaccinatieschema met twee injecties op dag 1 en dag 14 voor wie op korte termijn wil vertrekken.

Elke inenting kost 39 euro en wordt niet terugbetaald. Het vaccin wordt door de meeste ziekenfondsen terugbetaald in de vrije aanvullende verzekering op voorlegging van het kasticket van de apotheek.

zie ook artikel : Teken en Tekenencefalitis


bron: https://www.itg.be/N/reisgeneeskunde/dichtbijreizen/vaccinaties
verschenen op : 10/07/2018 , bijgewerkt op 04/12/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt