ad

WHO wil verbod transvetten tegen 2023

Laatst bijgewerkt: juli 2018
123-txt-no-transfat-transvetten-07-18.jpg

nieuws

Binnen vijf jaar wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) industrieel geproduceerde transvetten uit alle voedingsmiddelen verbannen. 

Transvetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten. De WHO schat dat de inname van transvetten er elk jaar voor zorgt dat meer dan 500.000 mensen aan hart- en vaatziekten overlijden. Een goede reden om die transvetten aan banden te leggen. Er zijn genoeg gezondere alternatieven die verder geen nadelig effect hebben op de kosten of smaak van het voedsel, aldus de WHO.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet het publiek zich bewust worden van de gezondheidsrisico’s, terwijl overheden het gebruik van transvetten moeten monitoren en indien nodig aan banden moeten leggen. Ook moet het gebruik van gezondere vetten en oliën gepromoot worden. 
Veel transvetten zijn een bijproduct van een bewerkingsproces, waarbij oliën en vetten industrieel gedeeltelijk gehard worden. Hierdoor gaan de vetten langer mee en kunnen ze gebruikt worden voor het produceren van bijvoorbeeld harde margarine, frituurvet, gebak en koekjes. Daarnaast komen transvetten van nature voor in melk en vlees van bijvoorbeeld koeien. 

Transvetten zijn schadelijker dan verzadigde vetten en verhogen het ‘slechte’ en verlagen het ‘goede’ cholesterol, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. 
De WHO adviseert de inname van transvetten te beperken tot 1 procent van de totale energie-inname. Voor een vrouw die 2000 kCal per dag binnenkrijgt, gaat het dan om 2 gram transvet per dag. Voor een man die 2500 kCal per dag nuttigt, gaat het om maximaal 3 gram.

Bron:
http://www.who.int/news-room/detail/14-05-2018-who-plan-to-eliminate-industrially-produced-trans-fatty-acids-from-global-food-supply
https://www.scientias.nl/als-het-aan-de-who-ligt-gaan-de-transvetten-in-de-ban/
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub