Voor jou gelezen op De Standaard

Hoog aantal diabetici in moslimgemeenschap

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Het aantal diabetici ligt twee tot zes keer hoger in de Turkse en Marokkaanse gemeenschap. Niet leuk als je mierzoete muntthee krijgt op het Suikerfeest.

Recent werd het Suikerfeest gevierd, ofwel Eid-al-Fitr, het feest van het einde van de ramadan. Dat houdt in: gezellig samenzijn met vrienden en familie en veel zoetigheid. Maar niet iedereen mocht naar hartenlust snoepen. De Noord-Afrikaanse, Turkse, Marokkaanse en Indische gemeenschap hebben twee tot zes keer meer kans op diabetes type twee, blijkt uit onderzoek van de Diabetes Liga.

‘Vooral de Turkse en Marokkaanse gemeenschap kampen met een groot aantal diabetici. Dat heeft twee oorzaken: genetische aanleg en levensstijl’, zegt Aan Kharagjitsing, het hoofd van de Diabeteskliniek van het UZ Brussel. ‘Migranten die in de jaren 60 plots in een “McDonald-samen­leving” terechtkwamen, waar vetten en suikers in overvloed zijn, hadden minder tijd om zich lichamelijk aan te passen.’

Een ongezonde levensstijl speelt ook een rol: weinig sport en ongezonde voeding. ‘Een keuken vol zoetigheid en suiker verergert die erfelijke aanleg’, beaamt Chantal Mathieu, diensthoofd endocrinologie aan het UZ Leuven.

Noten en dadels
Sommigen moeten het Suikerfeest dus noodgedwongen zonder suiker vieren. Iedereen past zich aan op zijn eigen manier. ‘In plaats van koekjes zijn er voor diabetici noten en dadels’, zegt een Marokkaanse diëtiste gespecialiseerd in diabetes. ‘Het Suikerfeest is ook een ongelukkige naam, het wil niet zeggen dat er tonnen suiker worden gegeten. De Arabische vertaling is “het kleine feest”. Veel diabetici die insuline spuiten doen ook niet mee aan de ramadan. In plaats daarvan geven ze elke dag een warme maaltijd aan een arme. In de praktijk komt het overeen met elke dag vijf euro doneren aan een organisatie die gratis Iftars organiseert.'

Sommigen vinden dat het suikergebruik moet matigen. ‘In veel Turkse en Marokkaanse desserts zit te veel suiker’, zegt Sinan Karsikaya, een Gentenaar met Turkse roots. ‘Baklava met zoetstof: het is een gat in de markt!’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180615_03565010


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram