Voor jou gelezen op De Standaard

Longspecialisten eisen ban op e-sigaret

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws

Een internationale groep van longspecialisten en wetenschappers eist strengere maatregelen om jongeren te beschermen tegen de e-sigaret. In vele gevallen vormt die een opstapje naar ‘echt’ roken.

Het Forum of International Respiratory Societies is een collectief van negen organisaties verspreid over zes continenten die zich de gezondheid van onze longen aantrekken. In het vakblad European Respiratory Journal trekken de longspecialisten en wetenschappers nu aan de alarmbel over de populariteit van de e-sigaret.

We kunnen volgens hen niet langer het wetenschappelijk bewijs negeren dat de e-sigaret schadelijk is voor de gezondheid en dat de tabaksindustrie vapen gebruikt om jongeren verslaafd te maken aan de echte sigaret.

‘De verpakking, de smaken en het idee dat het gezonder is, maken de e-sigaret aantrekkelijk bij een jong publiek. Die producten normaliseren roken en leiden ertoe dat een nieuwe generatie nicotineverslaafden ontstaat’, zegt professor Alexis Hartmann van de Washington University.

Onderzoek wijst uit dat wie regelmatig naar een elektronische sigaret grijpt, ook meer gewone sigaretten rookt. ‘Het is een eenrichtingsstraat. Sommigen willen graag geloven dat de e-sigaret kan helpen om te stoppen met roken, terwijl het onder jongeren net het begin is van een nicotineverslaving’, aldus medeauteur Thomas Ferkol.

Daarom dringen ze aan op maatregelen om die kwetsbare groep beter te beschermen en wereldwijd de verkoop aan jongeren te verbieden. Ze vragen ook een verbod op aroma’s in producten die nicotine bevatten, omdat die jongeren zouden aanzetten tot het gebruik van de e-sigaret. Bovendien werd al aangetoond dat heel wat van die smaakmakers giftig zijn.

Daarnaast moet het gebruik van de e-sigaret in de publieke ruimte aan dezelfde regels worden onderworpen zoals de gewone sigaret. Tot slot vragen de specialisten meer onderzoek naar de gezondheidseffecten van vapen.

België
Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, noemde het eerder dit jaar al ‘pervers’ dat de tabaksindustrie jongeren wil bereiken met de e-sigaret.

‘We vechten met ongelijke wapens: de tabaksindustrie probeert de e-sigaret met grote middelen aan de man te brengen, en lijkt daar ook in te slagen met alle gevolgen van dien, terwijl een aangepast overheidsbeleid uitblijft. Heel triest. Àlle vormen van tabaksgebruik zijn schadelijk’, klonk het toen.

In België zijn e-sigaretten strenger gereguleerd dan in de meeste andere landen. Ze worden op gelijke hoogte geplaatst met gewone sigaretten: verboden in gesloten publieke ruimte, niet onder de zestien jaar en er mag geen reclame worden gemaakt. Het is ook verboden om e-sigaretten te verkopen op het internet.

De Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding (VRGT) pleit voor een leeftijdsverhoging naar achttien jaar, zowel voor sigaretten als e-sigaretten.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180601_03540414

De Standaard


pub