Moeten mensen met vitiligo uit de zon blijven?

getty_vitiligo_handen_voeten_2022.jpg

nieuws

Mensen met vitiligo mogen niet in de zon, althans zo denken velen. Toch is dat niet waar. Het is voor de meeste mensen juist gezond om zo’n tien à twintig minuten per dag in de zon te zitten. De zon helpt namelijk bij de aanmaak van vitamine D, die we nodig hebben voor sterke botten en tanden. Ook ons afweersysteem heeft er baat bij. 

Bovendien kan zonnen beschouwd worden als een natuurlijke vorm van lichtbehandeling. Lichttherapie met UV-B stralen is een veel gebruikte behandeling bij vitiligo. De UVB-stralen kunnen de aanmaak van pigment stimuleren. Ook natuurlijk zonlicht bevordert de stabilisatie en repigmentatie bij vitiligo. Voorzichtige zonblootstelling is daarom goed voor de ziekte. 

Wel is het belangrijk dat mensen met vitiligo niet te lang in de zon zitten. Omdat pigment uw huid beschermt tegen verbranding, kan teveel zon gevaarlijk zijn voor huidplekken zonder pigment. Als de huid beschadigt door verbranding, kan dat leiden tot het ontstaan van meer vlekken.

Omdat de pigmentloze huidvlekken heel gemakkelijk verbranden in de zon, moet u de gedepigmenteerde gebieden goed insmeren met een zonnebrandcrème (minstens beschermingsfactor 30 en beter SPF 50) of beschermende kledij dragen als u langer dan 10-20 minuten in de zon zit. Smeer ook de niet-aangetaste huid in. De vitiligovlekken vallen namelijk minder op wanneer de onaangetaste huid niet bruint.

Misschien één troost: alhoewel de pigmentloze huidvlekken sneller verbranden bij blootstelling aan de zon, komt melanoom en andere huidkankers minder voor bij vitiligopatiënten.

Lees ook: Vitiligo: witte pigmentvlekken op de huid

Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram