Vitiligo: welke behandelingen zijn mogelijk?

dossier

Omdat de precieze oorzaak nog niet bekend is, is er geen behandeling die vitiligo volledig geneest. Wel zijn er verschillende behandelingen die de ziekte tot stilstand brengen en verder verlies van pigmentatie kunnen stoppen en die soms helpen om de pigmentvlekken te verminderen (repigmentatie). Succes kan echter niet gegarandeerd worden: er is geen enkele behandeling die altijd werkt. De meeste behandelingen werken bij ongeveer de helft van de mensen. 

Lees ook: Vitiligo: witte pigmentvlekken op de huid

Lokale behandeling met crème

123-vitiligo-spiegel-05-19.jpg
De meest toegepaste lokale behandeling bij vitiligo bestaat uit het aanbrengen van een corticosteroidhoudende crème die je op de vitiligoplekken smeert. Vooral bij beginnende vitiligo kunnen deze crèmes zorgen dat verdere uitbreiding stopt. Het is vooral zinvol bij letsels in het gelaat of op de hals. Men kan deze behandeling combineren met andere behandelingen zoals UVB.

De behandeling met corticosteroiden mag echter niet te lang worden voortgezet, omdat de crème op langere termijn schadelijke bijwerkingen kan hebben. In de praktijk houdt dit in dat men enkele weken corticosteroidgebruik afwisselt met een stopperiode of met het gebruik van immuunmodulerende crèmes. 

Lichttherapie met UVB

Deze behandeling met UVB-stralen wordt vooral toegepast bij uitgebreide vitiligo. De behandeling wordt uitgevoerd in een speciale lichtcabine, twee of driemaal per week. De zonnebank helpt niet. Na ongeveer 6 weken kan je het eerste effect verwachten. Dat is te zien in de vorm van bruine puntjes. De UVB-behandeling kan eventueel gecombineerd worden met gebruik van een corticosterodhoudende crème. De behandeling kan in totaal maximaal 1 à 2 jaar verdergezet worden. Er bestaat ook een gelokaliseerde vorm van UVB-therapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een laser (Excimer) of een hoge-intensiteitslichtbron. Men kan met deze toestellen op een beperkte zone van de huid een hogere dosis UVB-belichting toepassen. 

Lees ook: Lichttherapie tegen psychische en huidaandoeningen

PUVA-lichttherapie

Bij deze therapie, die voor verschillende huidaandoeningen wordt ingezet, wordt gebruik gemaakt van belichtingen met ultraviolet A (uv A-) licht gecombineerd met geneesmiddel Psoraleen. Twee uur voor je in het toestel gaat, neem je het geneesmiddel in. Doorgaans zijn er drie sessies per week nodig, met een totaal van zo'n 20 sessies, afhankelijk van de ernst van de huidaandoening.

Huidtransplantatie

Als je niet veel vitiligoplekken hebt, kunnen kleine stukjes gezonde huid op de vitiligoplekken worden aangebracht (getransplanteerd). Deze behandeling vindt alleen plaats bij mensen bij wie de vitiligo tot rust is gekomen. Dit betekent dat de vitiligo gedurende meer dan één jaar onveranderd is gebleven en niet meer reageert op andere behandelingen. 

Huid bleken

Deze methode wordt soms gebruikt bij patiënten die een zodanig uitgebreide vorm van vitiligo hebben, dat er nog maar weinig plekken zijn waar de vitiligo niet zit. Bij deze mensen kan de overgebleven normale gekleurde huid lichter gemaakt worden (bleken). Hierdoor wordt de huid egaal wit van kleur. Meestal wordt een crème met ‘hydrochinon’ gebruikt of een speciale pigmentlaser. De depigmentatie is onomkeerbaar. 

Lees ook: Vitiligo: nieuwe behandeling laat witte vlekken verdwijnen

  • Hoe langer de vitiligo bestaat en hoe uitgebreider de vitiligo is, hoe slechter doorgaans de reactie zal zijn op de behandeling.
  • De mate van herstel is ook afhankelijk van de plek waar de vitiligo zich bevindt. Plekken op het gezicht reageren bijvoorbeeld meestal beter op een behandeling dan plekken op de handen en voeten.
  • Het is bovendien onzeker of het teruggekeerde pigment blijft bestaan na het stoppen van de behandeling. 

Daarom raden veel dermatologen hun patiënten aan om geen behandeling te starten als de vitiligo op een plaats zit waar het relatief weinig storend is. Soms zijn de nadelen in de vorm van bijwerkingen en kosten van medicatie groter dan de voordelen. 

Wat kan je zelf doen?

Naast actieve behandelingsmogelijkheden kan men ook enkele algemene maatregelen toepassen.
 
  • Zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor (minstens SPF 30) is nodig om verbranding van de vitiligoplekken te voorkomen en om het contrast tussen de vitiligoplekken en de normale huid te beperken. 
  • Camouflage is vaak een zeer efficënte manier om patiënten met vitiligo een betere levenskwaliteit te bezorgen, zeker bij vlekken in het gelaat. Men kan hiervoor bepaalde gekleurde zonnecrèmes of huidkleurige make-up gebruiken. Het is hierbij belangrijk precies binnen de randjes van de vitiligoplek te blijven, anders ontstaat er een donkere rand. Een dermatoloog kan je hierbij adviseren.
  • Ook zelfbruiners kunnen nuttig zijn. Met deze middelen is het mogelijk om op kunstmatige wijze binnen enkele uren een bruine kleur te geven aan je huid. Een voordeel van deze middelen ten opzichte van camouflagemiddelen is dat ze niet afwasbaar zijn door zweten of zwemmen. 
  • Het aanbrengen van lichtbruin pigment via tatoeage kan soms helpen voor 'stabiele' plekken die al jaren niet van vorm of grootte veranderen, bijvoorbeeld rond de lippen of de tepels. Vermijd wel een tatoeage of permanente make-up op niet-aangetaste huid: dat kan namelijk net vitiligo uitlokken. 
  • Haren die door vitiligo zijn aangetast, kunnen zonder problemen geverfd worden. 
  • Bij sommige mensen ontstaat vitiligo na genezing van kleine wondjes, chronische wrijving of prikkeling van de huid (Koebnerfenomeen). Je kan dit voorkomen of beperken door de huid niet te irriteren via wrijven, krabben, knellende kleding, huidverwonding (o.a. ook bij het scheren). Hiervoor worden soms verzorgende of hydraterende crèmes voorgeschreven. 
  • Er bestaan enkele onderzoeken die een gunstig effect aantonen van supplementen op basis van Ginkgo biloba.  Bespreek het met je dermatoloog als je dit supplement wil nemen.

Lees ook: Moeten mensen met vitiligo uit de zon blijven?

Bronnen:
http://www.uzleuven.be
http://www.uza.be
https://link.springer.com
https://richtlijnendatabase.nl




Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram