Anorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen

In dit artikel
Anorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen

dossier

Moeilijk of helemaal niet kunnen klaarkomen, kan voor jezelf of je partner een probleem zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat niet iedereen even vaak klaarkomt. Bovendien is het ook normaal dat niet zomaar elke seksuele activiteit een orgasme geeft. Sommige mannen of vrouwen komen bijvoorbeeld wel klaar als ze masturberen, maar niet bij een partner. Dat betekent nog niet dat er sprake is van anorgasmie. Wanneer dan wel?

Lees ook: Aseksualiteit: wel een (laag) libido, maar geen interesse in seks

Te traag of te snel klaarkomen

123-koppel-bed-relatie-05-18.jpg
Problemen met het orgasme vormen de meest gesignaleerde klacht bij de seksuoloog.  Volgens het Sexpert-onderzoek heeft 22 procent van de seksueel actieve bevolking in Vlaanderen klachten over 'te traag of moeilijk' tot een orgasme te komen, en 15 procent 'te snel'.

Anorgasmie komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Volgens het Sexpert-onderzoek krijgt ongeveer 90 procent van alle mannen (bijna) altijd een orgasme tijdens seks, terwijl dat bij vrouwen iets minder dan de helft is. Tussen 10 en 40 procent van de vrouwen zou er een of andere manier een probleem mee hebben en ongeveer 10 à 15 procent zou nooit klaarkomen. Een deel van deze vrouwen komt wel klaar bij het masturberen, anderen niet.

Lees ook: Wat is een blinde vagina?

In het algemeen komen mannen veel sneller en makkelijker klaar dan vrouwen. Vrouwen raken wel opgewonden, maar komen minder snel tot een orgasme. Redenen hiervoor zijn divers.

  • Mannen en vrouwen reageren vaak verschillend op seksuele stimuli. Vrouwen zijn eerder tactiel ingesteld (aanrakingen), mannen zijn gevoeliger voor visuele prikkels. Ook is het zo dat bij vrouwen de omgeving vaak een grotere rol speelt. Vrouwen moeten zich op hun gemak voelen, hebben meer oog voor de sfeer en de context, terwijl dat mannen hier minder mee bezig zijn. Mannen kunnen zich gemakkelijker op de vrijpartij focussen en zijn ook minder snel afgeleid. 
  • De fasen die mannen en vrouwen doorlopen om tot een orgasme te komen, zijn niet dezelfde. Vrouwen blijven doorgaans hangen in een plateaufase. Dat is de fase net voor het orgasme. Dit wil zeggen dat je als vrouw wel erg opgewonden bent maar niet echt piekt of tot een hoogtepunt komt met orgasme als gevolg. 
  • Omdat veel mensen seks gelijkstellen aan penetratie, komen mannen in het algemeen vaker klaar tijdens seks dan vrouwen. Maar voor vrouwen is enkel penetratie zelden voldoende om een orgasme te bereiken. De meeste vrouwen zullen eerder klaarkomen door prikkeling van de clitoris. Technisch gezien is het dus voor een vrouw minder makkelijk om een orgasme te krijgen dan mannen.

Lees ook: 9 tips om makkelijker tot een orgasme te komen

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

Waarom krijg je geen orgasme?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het moeilijk of niet lukt om tot orgasme te komen. Vaak spelen meerdere redenen tegelijk. 

1- Geen zin in seks of onvoldoende opwinding

Om klaar te komen moet je zin hebben in seks en voldoende seksueel opgewonden zijn.
  • Te weinig of geen zin in seks kan een gevolg zijn van stress, vermoeidheid, spanningen in de relatie, te weinig vertrouwen in je partner, een negatief zelfbeeld... Te snel overgaan tot seks of tegen je wil vrijen, zijn ook mogelijke oorzaken. 
  • Er wordt niet goed gevrijd, men is te ruw of streelt op de verkeerde plekjes of met de verkeerde techniek. Men moet dus kennis nemen van de anatomie, bijvoorbeeld de plaats van de clitoris ten opzichte van de vagina, en men moet de seksuele respons bij de ander leren herkennen.
  • Seksuele schroom: niet aan je partner durven aangeven hoe en waar je het meest opgewonden van wordt, bijvoorbeeld niet durven vragen naar orale seks.
  • Geremdheid vanwege schuldgevoelens of vanwege een soort controledwang, bijvoorbeeld door negatieve en onplezierige sekservaringen. Orgasme is zich even loslaten en 'van de wereld' raken.
  • Overmatig gericht zijn op het plezieren van de partner.
  • Een te grote fixatie op het klaarkomen zelf. De druk die je jezelf oplegt of de inspanning tijdens de seks kunnen de opwinding onderdrukken of zelfs negatief beïnvloeden.
  • Sommigen houden ook onbewust een orgasme tegen uit angst om vreemde geluiden of gezichten te maken/trekken. Ze zijn dan bang om de controle te verliezen. 
  • Het probleem wordt verergerd door te veel piekeren van te voren, zichzelf observeren, niet opgaan in het vrijen.

2- Gebrek aan seksuele ervaring of kennis

Ervaring speelt duidelijk een rol: hoe meer ervaring hoe beter het gaat. Je moet immers eerst ontdekken waardoor en hoe je opgewonden geraakt voor je kan klaarkomen. 

Het is bijvoorbeeld bekend dat naarmate vrouwen meer ervaring hebben, de kans op een orgasme met een partner groter wordt. Bij onervaren vrouwen met onervaren partners komt 80 procent nooit klaar. Maar ook bij ervaren vrouwen is er nog steeds 1 op de 6 die het niet lukt.

Mannen hebben dan weer vaak meer ervaring met masturbatie, waardoor zij niet alleen hun lichaam beter kennen, maar ook al meer inzicht hebben in wat hen opwindt.

3- Fysieke oorzaken

Anorgasmie kan soms ook fysieke oorzaken hebben. 
  • Pijn of ongemak. Als je pijn ervaart tijdens het vrijen kom je niet tot ontspanning en opwinding.
  • Ziekte of beperking. Een aantal ziektes, zoals bijv. reuma of diabetes, kunnen een negatief effect hebben op het orgasme. Ook aandoeningen aan de baarmoeder, de blaas of de penis kunnen een orgasme in de weg staan. Een aandoening, ongeval of operatie waarbij de normale werking van de hersenen, het ruggenmerg of de zenuwen verstoord werd, kan leiden tot anorgasmie. Verder kan er sprake zijn van een te lage hoeveelheid testosteron in het bloed of een ziekte van het hormoonstelsel.
  • Medicijngebruik zoals kalmerende middelen, slaapmiddelen, antidepressiva, alfablokkers en mogelijk ook de pil, kunnen een weerslag hebben op je opwinding en zin in seks.
  • Gebruik van alcohol of drugs voor het vrijen.

Lees ook: Wat zijn de erogene zones bij mannen en vrouwen?

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van vaginale droogheid en wat kan je eraan doen?

Wie kan helpen bij orgasmeproblemen?

Dat hangt af van de oorzaak.
  • Uw partner: praten met je partner kan in veel situaties al een groot verschil maken, bijvoorbeeld door te praten over seksuele voorkeuren of hem/haar te laten blijken waarvan je opgewonden wordt.
  • Een arts: mogelijke medische oorzaken (pijn, ziekte, medicatiegebruik…) bespreek je het best met een arts.
  • Een seksuoloog: bij oorzaken zoals geen zin in seks, gebrek aan kennis over hoe je lichaam seksueel in elkaar zit, seksuele schroom... kunnen gesprekken met een seksuoloog een uitkomst bieden. De seksuoloog kan de gesprekken die jullie hebben ook combineren met seksoefeningen die je thuis moet uitvoeren, alleen of samen met je partner.

Lees ook: Waarom heb je soms wel zin in seks en soms niet?

Bronnen:
www.seksualiteit.be
www.nvsh.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram