Anorgasmie: waarom komt u niet of moeilijk klaar?

Laatst bijgewerkt: mei 2018
123-koppel-bed-relatie-05-18.jpg

nieuws

Moeilijk of helemaal niet kunnen klaarkomen, met een moeilijk woord anorgasmie, kan voor uzelf of uw partner een probleem zijn. Toch hoeft dat niet, want ook zonder orgasme kan vrijen heel bevredigend zijn. 

Niet iedereen komt even vaak klaar en ook niet tijdens elke seksuele activiteit. Maar dit betekent nog niet dat u anorgastisch bent. Soms gaat het om een tijdelijk probleem dat bijvoorbeeld werk- of stressgebonden is. Sommige mannen of vrouwen komen wel klaar als ze met zichzelf vrijen maar niet bij een partner. 

Meer vrouwen dan mannen
Problemen met het orgasme vormen de meest gesignaleerde klacht bij de seksuoloog.  Volgens het Sexpert-onderzoek heeft 22 procent van de seksueel actieve bevolking in Vlaanderen klachten over 'te traag of moeilijk' tot een orgasme te komen, en 15 procent 'te snel'.

Anorgasmie komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Volgens het Sexpert-onderzoek krijgt ongeveer 90 procent van alle mannen (bijna) altijd een orgasme tijdens seks, terwijl dat bij vrouwen iets minder dan de helft is. Tussen 10 en 40 procent van de vrouwen zou er een of andere manier een probleem mee hebben en ongeveer 10 à 15 procent zou nooit klaarkomen. Een deel van deze vrouwen komt wel klaar bij het masturberen, anderen niet.

In het algemeen komen mannen veel sneller en makkelijker klaar dan vrouwen. Vrouwen raken wel opgewonden, maar komen minder snel tot een orgasme. Redenen hiervoor zijn divers.

 • Mannen en vrouwen reageren vaak verschillend op seksuele stimuli. Vrouwen zijn eerder tactiel ingesteld (aanrakingen), mannen zijn gevoeliger voor visuele prikkels. Ook is het zo dat bij vrouwen de omgeving vaak een grotere rol speelt. Vrouwen moeten zich op hun gemak voelen, hebben meer oog voor de sfeer en de context, terwijl dat mannen hier minder mee bezig zijn. Mannen kunnen zich gemakkelijker op de vrijpartij focussen en zijn ook minder snel afgeleid. 
 • De fasen die mannen en vrouwen doorlopen om tot een orgasme te komen, zijn niet dezelfde. Vrouwen blijven doorgaans hangen in een plateaufase. Dat is de fase net voor het orgasme. Dit wil zeggen dat u als vrouw wel erg opgewonden bent maar niet echt piekt of tot een hoogtepunt komt met orgasme als gevolg. 
 • Omdat veel mensen seks gelijkstellen aan penetratie, komen mannen in het algemeen vaker klaar tijdens seks dan vrouwen. Maar voor vrouwen is enkel penetratie zelden voldoende om een orgasme te bereiken. De meeste vrouwen zullen eerder klaarkomen door prikkeling van de clitoris. Technisch gezien is het dus voor een vrouw minder makkelijk om een orgasme te krijgen dan mannen.

Waarom krijgt u geen orgasme?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het moeilijk of niet lukt om tot orgasme te komen. Vaak spelen meerdere redenen tegelijk. 

Geen zin in seks of onvoldoende opwinding
Om klaar te komen moet u zin hebben in seks en voldoende seksueel opgewonden zijn.
 •  Te weinig of geen zin in seks kan een gevolg zijn van stress, vermoeidheid, spanningen in de relatie, te weinig vertrouwen in uw partner, een negatief zelfbeeld,..
          Te snel overgaan tot seks of tegen uw wil vrijen, zijn ook mogelijke oorzaken. 
 • Er wordt niet goed gevrijd, men is te ruw of streelt op de verkeerde plekjes of met de verkeerde techniek. Men moet dus kennis nemen van de anatomie, bijvoorbeeld de plaats van de clitoris ten opzichte van de vagina, en men moet de seksuele respons bij de ander leren herkennen.
 • Seksuele schroom: niet aan uw partner durven aangeven hoe en waar u het meest opgewonden van wordt, bijvoorbeeld niet durven vragen naar orale seks.
 • Geremdheid vanwege schuldgevoelens of vanwege een soort controledwang, bijvoorbeeld door negatieve en onplezierige sekservaringen. Orgasme is zich even loslaten en 'van de wereld' raken.
 • Overmatig gericht zijn op het plezieren van de partner.
 • Een te grote fixatie op het klaarkomen zelf. De druk die u uzelf oplegt of de inspanning tijdens de seks kunnen de opwinding onderdrukken of zelfs negatief beïnvloeden.
 • Sommigen houden ook onbewust een orgasme tegen uit angst om vreemde geluiden of gezichten te maken/trekken. Ze zijn dan bang om de controle te verliezen. 
 • Het probleem wordt verergerd door te veel piekeren van te voren, zichzelf observeren, niet opgaan in het vrijen.
Gebrek aan seksuele ervaring of kennis
Ervaring speelt duidelijk een rol: hoe meer ervaring hoe beter het gaat. U moet immers eerst ontdekken waardoor en hoe u opgewonden raakt voor u kan klaarkomen. 

Het is bijvoorbeeld bekend dat naarmate vrouwen meer ervaring hebben, de kans op een orgasme met een partner groter wordt. Bij onervaren vrouwen met onervaren partners komt 80 procent nooit klaar. Maar ook bij ervaren vrouwen is er nog steeds 1 op de 6 die het niet lukt.

Mannen hebben dan weer vaak meer ervaring met masturbatie, waardoor zij niet alleen hun lichaam beter kennen maar ook al meer inzicht hebben in wat hen opwindt.

Fysieke oorzaken
Anorgasmie kan soms ook fysieke oorzaken hebben. 
 •  Pijn of ongemak. Als u pijn ervaart tijdens het vrijen komt u niet tot ontspanning en opwinding.
 • Ziekte of beperking. Een aantal ziektes, zoals bijv. reuma of diabetes, kunnen een negatief effect hebben op het orgasme. Ook aandoeningen aan de baarmoeder, de blaas of de penis kunnen een orgasme in de weg staan. Een aandoening, ongeval of operatie waarbij de normale werking van de hersenen, het ruggenmerg of de zenuwen verstoord werd, kan leiden tot anorgasmie.
Verder kan er sprake zijn van een te lage hoeveelheid testosteron in het bloed of een ziekte van het hormoonstelsel.
 • Medicijngebruik zoals kalmerende middelen, slaapmiddelen, antidepressiva, alfablokkers en mogelijk ook de pil, kunnen een weerslag hebben op uw opwinding en zin in seks.
 • Gebruik van alcohol of drugs voor het vrijen.

Wie kan helpen bij orgasmeproblemen?

Wie u het best kan helpen hangt af van de oorzaak.
 • Uw partner: praten met uw partner kan in veel situaties al een groot verschil maken, bijvoorbeeld door te praten over seksuele voorkeuren of hem/haar te laten blijken waarvan u opgewonden wordt.
 • Een arts: mogelijke medische oorzaken (pijn, ziekte, medicatiegebruik…) bespreekt u het best met een arts.
 • Een seksuoloog: bij oorzaken zoals geen zin in seks, gebrek aan kennis over hoe uw lichaam seksueel in elkaar zit, seksuele schroom... kunnen gesprekken met een seksuoloog een uitkomst bieden. De seksuoloog kan de gesprekken die jullie hebben ook combineren met seksoefeningen die u thuis moet uitvoeren, alleen of samen met uw partner.

Bronnen
www.seksualiteit.be/seks/orgasme/tips-om-makkelijker-tot-een-orgasme-te-komen
www.nvsh.nl
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram