Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Studie bewijst: de ene calorie doet meer kwaad dan de andere

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Sommige calorieën, vooral die afkomstig uit gesuikerde dranken, zijn schadelijker voor onze gezondheid dan andere. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan verschillende Amerikaanse universiteiten, verschenen in het wetenschappelijk vakblad Obesity Reviews.

Een team van 22 wetenschappers aan de verschillende universiteiten heeft ontdekt dat voedingsmiddelen die hetzelfde aantal calorieën bevatten, daarom nog niet hetzelfde doen met ons lichaam. Een concreet voorbeeld: een gesuikerd frisdrankje van 340 ml is aanzienlijk ongezonder dan een middelgrote aardappel. Die zal ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten, maar is tegelijk rijker aan vezels, vitamines en kalium.

Vettoename
“Alle calorieën kunnen het risico op zwaarlijvigheid en hartziekten vergroten. De reden is eenvoudig: calorieën dragen naast een positieve energiebalans ook meteen bij aan vettoename”, staat er in de studie. Maar verschillende voedingsbestanddelen of -patronen kunnen obesitas en hartaandoeningen net meer in de hand werken omdat ze, los van de calorieën, een heel ander lichamelijk mechanisme in gang zetten.

Zelfde aantal, ander effect
Neem nu opnieuw de dranken, die gezoet zijn met fructose en glucosestroop. Die zijn geneigd om het risico op hartaandoeningen en beroertes te verhogen. Neem je een overeenkomstig aantal calorieën op uit yoghurt of kaas, dan krijg je het tegenovergestelde effect omdat deze voedingsmiddelen de risico’s op de aandoeningen verminderen. Calorieën tellen heeft dus niet veel nut, het is beter om te kijken waaruit je ze haalt.

Verschillende vetten
Het onderzoek benadrukte ook de verschillen tussen voedingsmiddelen die gelijke hoeveelheden vet bevatten. Wie voedingsmiddelen met veel onverzadigde vetten zoals chiazaad en noten eet, kan het ziekterisico verlagen. Het eten van dezelfde hoeveelheid verzadigd vet, te vinden in onder meer rood vlees, verhoogt het risico dan weer.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180518_03519265


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram