Voor jou gelezen op De Standaard

Een eitje per dag om de dokter op afstand te houden?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

‘An apple a day keeps the doctor away’, luidt een bekende spreuk. Een nieuwe studie suggereert hetzelfde voor eieren.

In eieren zit cholesterol, dus mochten we er jarenlang niet te veel eten. Maar een nieuwe studie,  gepubliceerd in het tijdschrift Heart, suggereert dat we misschien iets te voorzichtig zijn. De studie baseert zich daarvoor op bevindingen bij bijna een half miljoen Chinezen.

Onderzoekers vroegen de deelnemers om bij te houden hoeveel eieren ze consumeerden. Tegelijk werden ze negen jaar lang onderzocht op hart- en vaatgerelateerde gezondheidsverschijnselen. Daaruit kon men uiteindelijk concluderen dat mensen die gemiddeld één ei per dag aten, minder hartaandoeningen ontwikkelden en nog minder risico liepen op een beroerte dan wie geen eieren at.

De onderzoekers benadrukken dat hun studie niét bewijst dat het eten van eieren beschermt tegen hartaandoeningen of beroertes. ‘Maar het grote aantal betrokkenen is een sterk argument om eieren niet zo te demoniseren’, klinkt het. ‘De gezondheidsvoordelen van eieren zijn mogelijk zelfs belangrijker dan de aandacht die de cholesterol in het verleden kreeg.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180522_03523783

De Standaard


pub