Handige wistjedatjes voor in de keuken: Hoe voorkom je dat een pot met vloeistof overkookt?
nieuws
Net als je hem even uit het oog verliest, kookt je pot met pasta of aardappelen over. Vanaf nu niet meer …
Als je een pollepel of een houten lepel over de rand van de pot legt zodra de inhoud kookt, zal de vloeistof niet overkoken. Dat is geen hocuspocus, het komt doordat de lepel de oppervlaktespanning van het water breekt.
Eenvoudig uitgelegd: zodra de luchtbelletjes van het kokende water de koude lepel raken, spatten ze uiteen en komt er stoom vrij die meteen weer condenseert tot water. Omdat dat water zwaarder is dan de belletjes eronder valt het meteen weer in de pot.
Dit werkt zolang de lepel niet te heet wordt. Als het koken te lang duurt of als het water, de melk of whatever er in de pot zit te veel borrelt omdat het vuur zeer hoog staat, dan haal je maar beter al meteen je poetsdoek te voorschijn. Lepel of niet.