Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Altijd maar dat smeren: waarom bestaat er geen pil die ons beschermt tegen zonnestralen?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Mensen worden zich steeds meer bewust van de gevaren van blootstelling aan de zon. Toch zien velen er tegenop om met een ingesmeerde rug het op strand te gaan liggen, omdat het zand in de zonnecrème blijft plakken. Een eenvoudig pilletje slikken als bescherming, zou dat niet eenvoudiger zijn?

Het aantal huidkankers stijgt jaar na jaar. Zonnecrème smeren helpt, maar het is ook geen wondermiddel. Zeker niet voor wie uren aan een stuk in de zon ligt te bakken. Want dat is slecht en zeer schadelijk.

“Zonnecrème smeren is goed. Maar nog veel beter is natuurlijk om de zon vermijden”, zegt Brigitte Boonen, uv-experte bij Stichting tegen Kanker. “Zeker rond het middaguur, wanneer de zon het hardste brandt. Zoek op die momenten beter de schaduw op. En bedek je lichaam met zo veel mogelijk kledij.”

“Voor volwassenen raden we in onze campagnes aan om factor dertig te smeren. Ook hoger kan zeker geen kwaad. Maar nog eens: uit de zon blijven is eigenlijk beter. Dat geldt zeker voor kinderen. Bovendien: wie smeert, moet overal smeren, want de zon geraakt vrijwel overal op je lichaam. Mensen vergeten dat al eens.”

Wonderpil
Maar waarom al dat smeren? Bestaat er dan geen wonderpil die ons tegen uv-straling beschermt? “Die bestaat niet en zal er ook niet snel komen”, is het korte antwoord van Boonen. “Ik woon geregeld Europese- en wereldcongressen bij, waar ik andere uv-experts ontmoet. En ik kan je garanderen: een uv-pil is daar nog niet ter sprake gekomen.”

Nochtans: in 2011 zouden Britse wetenschappers dichtbij een oplossing gestaan hebben en zou er een pil op komst geweest zijn. Professor Paul Long van het King’s College in Londen zei toen zelfs dat zo’n pil over minstens vijf jaar op de markt zou kunnen komen. “Dat heb ik ook gelezen. Maar nog eens: zeg nooit nooit. Toch verwacht ik het zeker niet onmiddellijk”, zegt Boonen nog.

Artikel uit Het Nieuwsblad


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram