Blaasontsteking, hoe kan je het voorkomen?

Laatst bijgewerkt: July 2018
PackFemannoseN_teaser.JPG

tips

Vrouwen hebben veel vaker last van een blaasontsteking dan mannen en dat heeft alles te maken met hun anatomie. Ongeveer 2 tot 3 procent van de vrouwen wordt minstens een keer per jaar geconfronteerd met dit probleem. Door je enkele gewoontes eigen te maken op het vlak van dagelijkse hygiëne en voeding ben je al een goed eind op weg om een blaasontsteking of andere infectie aan de urinewegen te voorkomen.

Een infectie aan de urinewegen kan inderdaad een of meerdere zones van het urinair stelsel treffen: het kan zich manifesteren in de nieren, de urineleiders (ureters), de blaas en urinebuis. De meest voorkomende symptomen zijn: pijn of een (zeer) branderig gevoel tijdens het plassen, buikpijn, koorts, bloed(sporen) in de urine bij acute gevallen, troebele urine, een dringende en frequente aandrang om te plassen (pollakisurie) met telkens kleine hoeveelheden urine.

Wie heeft er last van?

Hoe frequent een persoon te maken krijgt met een ontsteking van zijn/haar urinewegen hangt af van leeftijd en geslacht. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen omdat hun urinebuis veel korter is dan die van de man. Daardoor komen bacteriën veel vlotter in de blaas terecht. Zwangere vrouwen en vrouwen in de pre- en postmenopauze lopen het grootste risico. In deze context wordt het duidelijk dat de hormonale invloed een bepalende rol speelt en een factor is waarmee zeker rekening moet worden gehouden. 

Een bacteriële infectie

femmanose_NL_cause.jpg
Bij een urinaire infectie gebeurt er als het ware een kolonisatie van het urinair stelsel waardoor de urine wordt besmet. De belagers zijn meestal bacteriën. Iemand die onvoldoende niet-alcoholisch vocht inneemt, is vaak een gemakkelijker slachtoffer voor dit soort infecties. 
In 80 procent van de gevallen is het de darmbacterie van het type Escherichia coli (E. coli) die aan de basis van de besmetting ligt. Andere boosdoeners die regelmatig worden teruggevonden, zijn de bacteriën Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophyticus, Klebsiella ...Een blaasontsteking voorkomen met natuurlijke middelen

 • Enkele zogenaamde ‘verzurende’ voedingsmiddelen kunnen de blaas irriteren: alcohol, zoetstoffen, gedroogd en/of gerookt vlees, tomaten, yoghurt, thee, soja, chocolade … Je doet er dus goed aan om daarin wat te minderen.
 • Een aantal planten kunnen preventief van nut zijn: veenbesen, heide (thee van de bloesems) of de berendruif (afkooksel of aftreksel). Hetzelfde geldt voor een aantal planten met een diuretische en antiseptische werking: cubebepeper (ook staartpeper genoemd), sandelhout, aardbeiboom.
 • Ook probiotica kunnen het evenwicht van de darm- en vaginale flora positief beïnvloeden.
 • Veel water drinken. Dagelijks een anderhalve liter niet-alcoholhoudende vloeistof drinken, zorgt ervoor dat de urine minder geconcentreerd is. Op die manier worden bacteriën en microorganismen gemakkelijker weggespoeld.
 • Toiletbezoek niet uitstellen. Ga plassen zodra je de behoefte daartoe voelt en laat je blaas ook volledig leeglopen. Vermijd dus om je urine geheel of gedeeltelijk op te houden.
 • Vervang tampons of maandverband om de vier uur tijdens de maandstonden.
 • Wrijf je schoon van de urinebuis naar de anus toe om te vermijden dat bacteriën die aanwezig zijn in de stoelgang of in de anuszone in de richting van je urinebuis komen.
 • Vermijd een te agressieve vaginale douche, geparfumeerde intieme hygiëneproducten en schuimbaden.
 • Zorg ervoor dat je niet geconstipeerd raakt. Als de stoelgang niet dagelijks een keer naar buiten wordt geduwd, kunnen de schadelijke micro-organismen zich gemakkelijker vermenigvuldigen.
 • Draag zoveel mogelijk lingerie of ondergoed in katoen.
 • Vermijd spannende broeken en leggings of kledij van synthetische vezels.

Als al deze preventieve maatregelen niet voldoende zijn, kan je een medisch hulpmiddel gebruiken. Femannose N® van de laboratoria Melisana bevat D-mannose. Deze substantie deactiveert en elimineert de kiemen die een blaasontsteking of urineweginfectie veroorzaken. Het product is verkrijgbaar in de apotheek onder de vorm van zakjes met in water oplosbaar poeder. Het leidt niet tot resistentie. Femannose N® is aangewezen bij de behandeling (maar ook de preventie) van blaasontsteking en andere infecties aan de urinewegen.

www.femannose.be


bron: Ingezonden mededeling : Melisana
verschenen op : 30/07/2018 , bijgewerkt op 28/07/2018

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt