Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Nieuwe studie waarschuwt voor gebruik van menstruatiecups

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuwsHet Toxischeshocksyndroom (TSS) is een zeer zeldzame infectie die je organen aantast en dodelijk kan zijn. Omdat vrouwen TSS kunnen krijgen van een tampon die niet op tijd verwijderd werd, wordt de infectie ook wel eens ‘tamponziekte’ genoemd. Maar nieuw onderzoek lijkt er op te wijzen dat ook menstruatiecups een risico inhouden.

Menstruatiecups of mooncups zijn al een tijdje populair: voorstanders prijzen ze omdat ze milieuvriendelijker en goedkoper zijn dan tampons. Bovendien zouden vrouwen geen risico meer lopen op TSS of de ‘tamponziekte’. Maar wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Lyon betwisten dat laatste. Ze analyseerden het materiaal van vijftien verschillende tampons en cups en ontdekte dat ook de cup een prima omgeving is voor de staphylococcus aureus, een bacterie gelinkt aan TSS. Zelfs wanneer de cup drie keer was afgewassen, bleven acht uur later nog restanten van de bacterie achter. Mogelijk gedijt de bacterie zelfs nog iets beter op de cups: hoe kleiner de cup, hoe kleiner het risico.

“De instructies van de cup geven aan dat je ze kan uitdoen, leegmaken en afspoelen met kraantjeswater, maar onze resultaten wijzen er op dat vrouwen dan mogelijk een geïnfecteerde cup weer zouden inbrengen“, zegt de studie, gepubliceerd in het in het vakblad ‘Applied and Environmental Microbiology’. Volgens Gerard Lina, professor microbiologie en hoofdauteur van de studie, is het veiliger om een tweede cup te kopen en de cups na elk gebruik te steriliseren. De auteurs benadrukken wel dat alle producten getest werden in een labo en niet op echte vrouwen, dus dat verder onderzoek nodig is om de precieze risico’s te kennen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180421_03475626

Het Nieuwsblad


pub