Voor jou gelezen op De Standaard

Minder rimpels door groenten en fruit

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Een gezonde voeding helpt rimpels te voorkomen. Maar enkel bij vrouwen. En alleen als ze geen wijn drinken.

Vrouwen die geen rimpels willen, mogen niet roken en moeten uit de zon blijven. Maar ook veel fruit en groenten eten helpt om rimpelvorming te vertragen. De mannenhuid laat zich door gezond eten niet van rimpeling weerhouden, leert een studie onder 50-plussers.

Selma Mekic (Erasmus MC) onderzocht het verband tussen voeding en rimpelvorming bij 1.140 mannen en 1.613 vrouwen uit eenzelfde Rotterdamse wijk. Omdat het al bekend was dat bij mannen andere factoren bijdragen tot rimpels dan bij vrouwen, werden de groepen apart onderzocht. Deelnemers moesten bijhouden hoeveel groenten, fruit, vlees, vis, brood, melk, snoep en alcohol ze gedurende een maand consumeerden. Op basis daarvan werd hun voedingspatroon berekend. Er werden ook 3D-foto’s gemaakt van hun gelaat en met een computerprogramma werd het percentage rimpels vastgesteld.

‘Vrouwen die hoog scoorden op fruit, groenten en vis, en laag op vlees, suikers en vetten, hadden significant minder rimpels’, aldus Meki in het Journal of the American Academy of Dermatology. ‘Maar bij mannen die gezond eten, zagen we niet minder rimpels dan bij mannen die ongezond aten’.

De gegevens werden gecorrigeerd voor leeftijd, roken en blootstelling aan uv-straling, bekende veroorzakers van huidveroudering. Opvallend was dat vrouwen die gezond aten én dagelijks een glas wijn dronken níet significant minder rimpels hadden. Meki: ‘Het lijkt of alcohol het effect van gezond eten tenietdoet. Je eet naast fruit en groenten ook andere zaken. Die kunnen elkaar in rimpelvorming versterken of juist remmen’.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180406_03449096

De Standaard


pub