Deelnemen onderzoek ADHD/ADD en voeding

Laatst bijgewerkt: April 2018
123-txt-adhd-04-18.jpg

nieuws

De Onderzoeksgroep NatuRA (Natural Products & Food Research and Analysis) van de Universiteit Antwerpen voert een grootschalig ADHD onderzoek uit samen met Wageningen Universiteit in Nederland. Hiervoor werken ze samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent). 

Het doel is om patiënten met ADHD zo goed mogelijk te helpen. De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk om meer wetenschappelijk inzicht te verkrijgen in ADHD, en om de rol van bepaalde plantaardige voedingssupplementen in de behandeling ervan te evalueren. 

Het effect van een plantaardig voedingssupplement (Pycnogenol®) op ADHD en bijhorende psychische en fysieke symptomen wordt onderzocht, in vergelijking met methylfenidaat (standaardbehandeling bij ADHD) en placebo. Ook immuniteit, oxidatieve stress en voedingsgewoonten bij ADHD worden onderzocht. Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem van het lichaam. Bij oxidatieve stress is er meer dan een normale hoeveelheid schadelijke stoffen, vrije radicalen genaamd, aanwezig in het lichaam. Deze stoffen beschadigen delen van de cel. 

Resultaten van verschillende studies wijzen op een andere immuunstatus en meer oxidatieve stress bij ADHD patiënten, in vergelijking met personen zonder ADHD. Omdat het plantaardig voedingssupplement in deze studie zowel het immuunsysteem kan verbeteren als oxidatieve stress kan verminderen, lijkt dit supplement ideaal bij ADHD. Bovendien blijkt uit een voorgaande, kleine studie al dat het voedingssupplement ook de symptomen van ADHD kan verbeteren. Verder onderzoek is echter noodzakelijk om een volledig beeld te krijgen van deze effecten, zodat de behandeling van ADHD aangepast en verbeterd kan worden. 

Wie mag deelnemen? 
Kinderen kunnen deelnemen aan het onderzoek als zij: 
Tussen 6 en 12 jaar zijn 
ADHD of ADD hebben 
Geen autisme, chronische ziekte (diabetes, epilepsie, autoimmuunziekte, maag-darm aandoening, etc.) of acute ontsteking hebben 
Geen ernstige mentale aandoening of retardatie (IQ < 70) hebben 
Geen langdurige behandeling met medicatie ondergaan 
Ten minste 3 maanden voorafgaand aan deelname geen vitaminen/mineralen of visolie (omega-3 vetzuur) supplementen hebben ingenomen gedurende langer dan 1 week 
Geen contra-indicaties voor methylfenidaat hebben (meer info bij uw arts). 
Wie regelmatig voedingssupplementen (heeft) gebruikt kan deelnemen indien inname van deze supplementen gedurende 3 maanden wordt gestopt. 

Meer info
Via 03/265 27 06 of annelies.verlaet@uantwerpen.be


verschenen op : 16/04/2018

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub