Urineverlies? Kies het juiste incontinentiemateriaal

123_AV_luier_incontinent_urine.jpg

dossier

Bij incontinentie is goed incontinentiemateriaal vaak (tijdelijk) onmisbaar. Natte plekken in de kleding of vervelende geurtjes is wel het laatste wat je wilt. Gelukkig zijn er veel goede opvangmaterialen te koop. Het incontinentiemateriaal moet veilig en comfortabel zijn, aangepast zijn aan de hoeveelheid urineverlies, maar ook discreet zijn. Bespreek dit met je huisarts of verpleegkundige. 

In sommige gevallen krijg je een tegemoetkoming van de ziekteverzekering voor incontinentiemateriaal. Deze is verschillend voor mannen en vrouwen naargelang het gebruikte materiaal. Informeer bij je ziekenfonds of huisarts naar de precieze voorwaarden.

Er zijn producten voor lichte en zware incontinentie. Zij zijn verkrijgbaar in diverse maten en met verschillende absorptieniveaus. Er zijn diverse uitvoeringen beschikbaar om tegemoet te komen aan de verschillende voorkeuren en leefstijlen. De verbanden neutraliseren ook geurtjes. 
Producten voor licht urineverlies zijn gewoon te koop in de supermarkt, de overige producten zijn te koop bij een bandagist of online te bestellen in webshops.

• Bij lichte en matige incontinentie volstaan over het algemeen inlegverbanden of -luiers om het urineverlies op te vangen. Net- of fixeerbroekjes houden de luier op de juiste plaats. Voor mannen zijn er ook speciale druppelopvangers die om de penis worden gedragen.
Er zijn vrouwen die maandverband gebruiken, maar dat is niet zo slim. Die verbandjes zijn minder geschikt voor het opvangen van urine en geven zelfs een licht verhoogde kans op blaasontsteking. 

• Bij ernstige incontinentie zijn broekluiers of speciale slips of luiers aanbevolen. Vaak worden kleurcodes gebruikt om een indeling qua absorptievermogen te verduidelijken. Veel broeken of luiers zijn voorzien van een vochtindicator die de verzadiging aangeeft ofwel door kleurverandering of door het verdwijnen van een lijn. Ze bevatten meestal 2 tot 4 herkleefbare plakstrips, zodat het verband meermaals kan geopend worden.  De broekluiers zijn tevens voorzien van elastische anti-lekrandjes die voor een goede aansluiting in de liezen zorgen en lekkage voorkomen.

Omdat de markt wordt overspoeld door talloze modellen, kan je je bij de aankoop het best laten adviseren door je huisarts of de verpleegkundige. 

• Draag je verbanden in nauw aansluitend ondergoed of een speciaal broekje. Ze moeten strak tegen het lichaam gedragen worden.

• Verschoon je verband regelmatig. Afhankelijk van de mate van incontinentie en de frequentie van urineverlies, is twee tot vijf keer per dag verschonen een algemene richtlijn.
• Het is belangrijk dat je de aangetaste gebieden goed schoon houdt met water of een vochtig reinigingsdoekje. 
• Gebruik zo nodig een beschermende zalf (siliconiscrème of zinkzalf) op plekken waar urine met de huid in aanraking kan komen.
• Het gebruik van luiers wordt vaak gecombineerd met onderleggers die het bed of de stoel moeten beschermen. Vaak zijn ze wasbaar en dus steeds weer te gebruiken. 


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram