ad

Wat moet u doen bij gehoorschade?

Laatst bijgewerkt: april 2018
123-lawaai-gehoorschade-doof-tinnitus-04-18.jpg

nieuws

Denkt u dat u gehoorschade hebt opgelopen? Zoek dan zo snel mogelijk hulp bij uw huisarts of een neus-, keel- en oorarts, of desnoods op een dienst spoedgevallen van het ziekenhuis. 

Acute gehoorschade?
Zoek bij acute symptomen van gehoorverlies, oorsuizen of overgevoeligheid zo snel mogelijk, liefst binnen de 24 uren na de blootstelling aan lawaai, hulp. De eerste dagen na het trauma zijn cruciaal voor eventueel herstel. Als u te lang wacht om een specialist te bezoeken, kunnen therapie en medicatie geen hulp meer bieden.
Via medicatie (bijv. cortisone) en een speciale behandeling (hyperbare zuurstoftherapie) kan het herstel van de haarcellen soms gestimuleerd worden. 

Al langer gehoorschade?
Als u al langer last hebt van gehoorverlies, oorsuizen of overgevoeligheid, vraag dan raad aan uw huisarts. Hij kan de gepaste doorverwijzing doen. 
Gehoorschade in het binnenoor, zoals bijvoorbeeld onherstelbaar beschadigde trilhaartjes, is definitief. Bij problemen in het middenoor en het uitwendige oor kunnen heelkundige ingrepen soms wel helpen.

Medische ingrepen
Gehoorschade middenoor en uitwendige oor
Deze vorm van gehoorschade is over het algemeen vrij gemakkelijk te behandelen met een medische ingreep. Meestal is lawaai hier niet de oorzaak van.

Gehoorschade binnenoor
Gehoorschade door kapotte haarcellen in het binnenoor is definitief. Een hoorapparaat of een implantaat zijn goede hulpmiddelen, maar geven niet dezelfde geluidservaring als een natuurlijk oor. Gehoorschade voorkomen blijft dus de boodschap.

Bronnen
www.detuutvantegenwoordig.be
www.lne.be/gehoorschade
www.hoorstichting.nl
ad


pub