Handige wistjedatjes voor in de keuken: perfect gekookte mosselen

Laatst bijgewerkt: november 2018
123-mosselen-vis-04-18.jpg

tips Hoe gaan we te werk?

- Reken ongeveer 1 kg mosselen per persoon en kook de schelpdieren met een garnituur van fijngesneden groente en eventueel een scheut wijn of pastis.

- Spoel de mosselen grondig onder koud water en laat ze daarna een uurtje weken in fris gezouten water. Verwijder ondertussen alle onzuiverheden, zoals bijvoorbeeld de baarden als die er nog aanhangen, en schraap met een scherp mesje de zeepokken van de schelpen weg.

- Mosselen die boven drijven of gebroken zijn, mag je meteen verwijderen.
Verse mosselen zijn normaal gesloten, maar het komt wel eens voor dat zo'n exemplaar 2 tot 3 mm openstaat. Die gapende mosseltjes tik je best even aan: sluiten ze zich daarna, dan leven ze nog en zijn ze geschikt voor consumptie; gaan ze niet dicht, dan kan je ze maar beter weggooien.

- Doe de schoongemaakte mosselen in een vergiet en zet een hoge pot met deksel klaar.

- ‘Mosselen natuur’ vragen enkel ui, selderij, peterselie en peper als garnituur en een klontje boter. Versnipper de ui en selderij zeer fijn zodat ze snel garen en stoof ze kort aan in een klontje gesmolten boter.

- Voeg de mosselen toe en kruid royaal met peper. Giet er een bodempje water bij, zet het vuur hoog en doe het deksel op de pot.
Er gaan ook stemmen op om de fijngesnipperde groente niet vooraf te stoven en ze bovenop de mosselen te leggen. Achteraf wanneer de mosselen gaar zijn, wordt dan een klontje boter toegevoegd.

- Laat de mosselen met de groentebrunoise een tweetal minuten opkoken. Check even of de schelpen al open zijn en schud de mosselen dan goed op zodat de onderste bovenaan komen te liggen en de garnituur mooi verdeeld wordt. Zet het deksel weer op de pot.

- Schud de mosselen een tweetal minuten later nog eens op en zet daarna het deksel terug op de pot.

- Na zes à acht minuten ongeveer zijn de mosselen gaar.

- Strooi er vlak voor het serveren de fijngesnipperde peterselie over.

- Laat mosselen zeker niet te lang koken, anders worden ze taai.
Mosselen die niet opengaan na voldoende kooktijd kan je maar beter weggooien.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 28/04/2018 , bijgewerkt op 19/11/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt