Hielspoor: op maat gemaakte zolen helpen nauwelijks

Laatst bijgewerkt: april 2018
f-123-zolen-op-maat-inlegzolen-voet-04-18.jpg

nieuws

Op maat gemaakte inlegzolen zijn niet beter dan andere zooltjes of conservatieve behandelingen bij fasciitis plantaris of hielspoor. Dit blijkt uit een studie in het British Journal of Sports Medicine. 

Hielspoor of fasciitis plantaris is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Het is een ontsteking van de dikke bindweefselband onder de voetzool (de fascia plantaris), die het hielbeen verbindt met de bal van de voet. Deze band helpt de voet stabiliseren en de tenen buigen. Fasciitis plantaris treft ongeveer 10 procent van de bevolking, vooral mannen tussen de 40 en de 70 jaar die voor hun werk veel moeten lopen of staan. Ook vrouwen met overgewicht hebben een verhoogd risico op deze aandoening. 

zie ook artikel : Hielpijn of Fasciitis plantaris

Aanpassing van de schoenen om overpronatie tegen te gaan met bijvoorbeeld inlegzolen, een hielkussentje... is een van de behandelingsmogelijkheden. Volgens dit onderzoek zijn inlegzooltjes niet significant beter dan andere behandelingen. Het maakt ook geen verschil uit of zooltjes op maat gemaakt waren, prefab of placebo voor pijn of functioneren geen significant verschil. 
De auteurs adviseren artsen bij het maken van een keuze voor behandeling rekening te houden met voorkeur van de patiënt en therapietrouw. 


pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt