ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Zo screen je jezelf op verdachte moedervlekjes

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Het aantal mensen in ons land dat aan huidkanker lijdt is zorgwekkend hoog, maar er is ook goed nieuws: de ziekte kan in een vroeg stadium goed worden behandeld. Met deze tips uit de Euromelanoma-campagne kan je jezelf controleren op verdachte vlekjes. Bij twijfel maak je best zo snel mogelijk een afspraak bij de dermatoloog.

Euromelanoma raadt aan om je eigen huid maandelijks te controleren op vreemde vlekjes. Kijk hiervoor vooral naar het gezicht, naar je neus, de lippen, de mond en achter je oren in het bijzonder. Ook de hoofdhuid moet gescreend worden, dat is extra belangrijk voor mensen die weinig of geen haar hebben. Check de binnen- en buitenkant van je handen en vergeet niet te kijken tussen de vingers. Hetzelfde geldt voor de zool en de wreef van je voeten en tussen de tenen. Andere zones die je niet mag overslaan: de nek, borstkas - kijk ook tussen de borsten, de benen en billen, de rug, de armen, inclusief okselholtes.

Herkennen
Maar hoe herken je zo’n verontrustend vlekje nu precies? Ziet het er asymmetrisch uit met een onregelmatige rand, bestaat ze uit verschillende tinten, is ze groter dan 6 mm en groeit ze, dan is de kans groot dat het om een melanoom gaat, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Het is tevens geen goed teken als de vlekken schilferig aanvoelen of jeuken, bloeden of vocht afscheiden, een buitengewone glans hebben of op een wondje lijken. Heb je twee of meer van deze symptomen, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij de dermatoloog.

Gouden regels
Houd steeds enkele gouden regels in je achterhoofd, zo is het bijvoorbeeld geen goed plan om een vlekje te negeren in de hoop dat het vanzelf zal verdwijnen, want dat zal niet gebeuren. Geef het ook niet de kans om verder te ontwikkelen en behandel verdachte vlekjes nooit zelf. Maak een prioriteit van een professioneel onderzoek.

Verhoogd risico
Hoewel huidkanker bij iedereen kan voorkomen, dienen mensen met een verhoogd risico extra waakzaam te zijn voor vreemde vlekjes. Dames en heren met een bleke huid die makkelijk verbrandt behoren tot de risicogroep, net als 50-plussers, mensen die ooit fel zijn verbrand in hun kindertijd en veel tijd doorbrengen in de zon. Ook personen die frequent gebruikmaken van een zonnebank, meer dan 50 pigmentvlekjes hebben, een orgaantransplantatie ondergingen of familieleden hebben met huidkanker hebben er alle baat bij om alert te zijn. En omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, raadt Euromelanoma aan om onnodige blootstelling aan de zon te beperken. Zeker rond het middaguur. Zoek de schaduw op, draag beschermende kledij en smeer je in met zonnecrème (minstens factor 30). Smeer een half uur voor je in de zon gaat en herhaal om de twee à drie uur.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: www.nieuwsblad.be

Het Nieuwsblad
ad


pub