Hoe moet u correct uw baby vastmaken in de wagen ?

123-baby-autostoel-04-16.jpg

nieuws

Slechts 23 procent van de kinderen kleiner dan 1m35 wordt op een volledig correcte manier vervoerd in de wagen. De helft van de kinderen (50%) zit wel in een juist zitje, maar is niet correct vastgemaakt. 1 op 7 (14%) zit in een zitje dat niet aangepast is aan hun lengte of gewicht, de helft daarvan is bovendien ook niet correct vastgemaakt.

Nog problematischer is dat 13 procent van de kinderen zelfs helemaal niet wordt vastgemaakt. Het gaat dan zowel over gevallen waarbij er helemaal geen beveiligingssysteem aanwezig is, als kinderen die in een beveiligingssysteem zitten, maar niet zijn vastgeklikt.
Dat blijkt uit een nieuwe studie van Vias institute. 

77 procent van de ondervraagde bestuurders was van mening dat ze hun kind correct en in het juiste zitje vervoerden. Vele mensen zijn dus niet op hoogte dat ze hun kind niet correct vastmaken.?Wanneer ze expliciet geconfronteerd werden met hun verkeerd gebruik van het zitje, werden de volgende redenen het vaakst opgegeven: onoplettendheid of tijdsgebrek (20%), het kind dat zichzelf vastmaakt of weerstand biedt (18%) en onwetendheid over een correcte installatie van het kinderzitje (14%). 

5 factoren die het correcte gebruik van kinderzitjes beïnvloeden 
Korte trajecten zijn gevaarlijk 
Voor korte trajecten van minder dan 10 kilometer is het aantal kinderen dat correct vervoerd wordt, kleiner dan voor langere trajecten. 

Meer problemen met kinderzitjes in de rijrichting
De kinderbeveiligingssystemen waarbij het vaakst verkeerd gebruik werd vastgesteld, zijn het kinderzitje in de rijrichting en het verhogingskussen met rugsteun. De ernst van de gevolgen bij een ongeval zijn groter voor een kind wanneer het enkel met de gordel is vastgemaakt. 

•  Vooral op de middelste zitplaat achteraan slecht gebruik 
We stellen een groter percentage verkeerd gebruik vast bij de kinderzitjes centraal achteraan dan op de passagiersplaats rechts achteraan. Dit ligt vooral aan het feit dat er vaak te weinig plaats is voor een kinderbeveiligingssysteem op de middelste zitplaats. 

De grootouders geven het goede voorbeeld 
Het percentage verkeerd gebruik is significant groter wanneer het kind door een andere persoon wordt vervoerd dan door de ouders of grootouders. Verder waren alle kinderen die door de grootouders vervoerd werden, vastgemaakt. Er was ook nergens sprake van een zitje dat niet was vastgemaakt in de wagen. 

De bestuurder geeft het voorbeeld 
Zoals bij vele zaken op gebied van verkeersveiligheid, worden de kinderen sterk beïnvloed door het voorbeeld dat door de ‘grote mensen’ gegeven wordt. Zo zijn meer kinderen correct vastgemaakt in de wagen als de bestuurder zijn gordel droeg ten opzichte van als de bestuurder zijn gordel niet droeg. 

Wat zijn de gevolgen van uw kind niet goed vastmaken? 
Kinderbeveiligingsssystemen verminderen de kans op dodelijke verwondingen bij een ongeval met 70 procent voor kinderen jonger dan 1 jaar en met 55 procent voor kinderen tussen 1 en 4 jaar. 

De gevolgen van uw kind niet correct vast te maken verschillen van situatie tot situatie. Bij een kleine vorm van verkeerd gebruik (bijv. verdraaide gordel) is de impact op de veiligheid uiteraard kleiner dan wanneer de gordel een totaal foutief traject volgt. Bij meer dan een derde van de kinderen is door een niet-correct gebruik de effectiviteit van het kinderbeveiligingssysteem zo aangetast dat bij een geval van een botsing het kind ernstige tot dodelijke verwondingen oploopt. 

In het geval dat je kind helemaal niet is vastgemaakt zijn de gevolgen vaak zeer zwaar. Zo komt de impact bij een botsing met een snelheid van 50 km/u overeen met 35 maal het gewicht van de persoon. Een kind van 25 kg wordt dan een massa van bijna één ton.?Een botsing met een snelheid van 50 km/u is te vergelijken met een val van ongeveer 10 meter, dus van ongeveer 3 verdiepingen. Kortom: een niet-vastgeklikt kind vervoeren in de wagen is net alsof je het zou laten spelen op een balkon zonder leuning. 

Hoe een autostoeltje correct installeren?
Babyzitje tegen de rijrichting (0 tot 13 kg)

Hier vindt u meer info.

Kinderzitje van groep 1 (voor kinderen van 9 tot 18 kg)

Hier vindt u meer info

Verhogingskussen (15 tot 36 kg)

Hier vindt u meer info

Bron
www.vias.be/nl/newsroom/slechts-1-op-4-kinderen-correct-vastgeklikt-in-de-wagen/
www.kinderenindeauto.be/
www.kindengezin.be/veiligheid/vervoer/in-de-wagen/autostoeltjes/


Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram