ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Na dokter Google: ‘Beslis mee wat huisarts voorschrijft’

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Met nieuwe infografieken kan een patiënt voortaan meebeslissen welke behandeling de huisarts voorschrijft. Want vaak zijn er meerdere opties. En wie ziek is, ‘slikt’ niet meer zomaar alles van de dokter. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws recent.

Huisartsen zien steeds meer mensen die via Google hebben opgezocht welke aandoening ze hebben en wat de beste behandeling is. En de reactie dat ‘de dokter het toch het best weet’ pikken ze niet meer. Daarom hebben Belgische onderzoekers samen met internationale collega’s een methode ontwikkeld om met de arts te bespreken wat voor jou de beste aanpak is.

Het gaat om infografieken waarop je ook als leek kunt zien wat de opties en de voor- en nadelen zijn. De informatie op de kaarten is veel kwalitatiever dan wat ‘dokter Google’ vertelt. Ze komt van een team specialisten aan de KULeuven en het Cebam (Center for Evidence-based Medicine).

Geen menukaart
De methode is geen menukaart. ‘Er staat altijd een aanbeveling bij. En de bedoeling is niet zomaar iets kiezen, maar knopen doorhakken op basis van de nieuwste studies, de expertise van de arts en de voorkeuren van de patiënt, bijvoorbeeld snel van de pijn af zijn of geen zware medicatie nemen’, zegt huisarts Mieke Vermandere, ook staflid bij het Academisch Centrum Huisartsengeneeskunde aan de KULeuven.

'Niet elke patiënt klaar om medeverantwoordelijk te worden'
Artsenverenigingen BVAS en Domus Medica vinden het positief dat er degelijke informatie beschikbaar is. 'Het is goed dat patiënten zo duidelijk ingelicht worden. Dit kan zeker een hulp zijn', zegt Marc Moens van de BVAS. Ook ondervoorzitter van Domus Medica Green Van Kersschaever is positief. 'Patiënten willen steeds vaker mee beslissen. De arts is niet langer de autoritaire persoon die zelf beslist', zegt zij.

Maar Moens ziet ook een gevaar, zeker als het over ernstigere aandoeningen gaat. Hij vreest dat de patiënt een schuldgevoel kan krijgen als hij zich verplicht voelt om mee te beslissen. 'Niet iedereen is klaar om medeverantwoordelijk te worden', luidt het. Van Kersschaever benadrukt dan weer het belang van een 'goede onderhandeling' tussen arts en patiënt. 'Het kan niet de patiënt zijn die de keuze afdwingt. De beslissing kan niet volledig bij hem liggen.'

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180219_03365153

Het Nieuwsblad
ad


pub