Omega-3-vetzuursupplementen geen effect op hart- en vaatziekten

Laatst bijgewerkt: maart 2018
123-omega3-visoliesupplem-02-18.jpg

nieuws

Mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten verlagen hun kans op cardiovasculaire aandoeningen of voortijdige sterfte niet door supplementen met omega-3-vetzuur (op basis van visolie) te slikken. Dat blijkt uit een studie in JAMA Cardiology. 

In deze studie werden gegevens uit tien andere studies samengebracht en geanalyseerd. Bij die studies waren bijna tachtig duizend mensen met hart- en vaatziekten betrokken. In de meeste gevallen werd een supplement onderzocht dat zowel eicosapentaeenzuur (EPA) als docosahexaeenzuur (DHA) bevatte. De gemiddelde duur was 4,4 jaar. De supplementen hadden geen enkel effect op het aantal al dan niet fatale hartinfarcten of andere vaataandoeningen. 

Voor alle duidelijkheid: in deze studie werd het effect van visoliesupplementen onderzocht. Dit doet niets af van het advies om twee keer per week vis te eten. Vis bevat niet alleen omega-3 vetzuren, maar ook andere gezonde stoffen zoals vitamine D en seleen.

Bron
https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2670752
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/omega-3-vetzuur-supplementen-geen-effect.htmverschenen op : 13/03/2018


pub