Een handig wistjedatje voor in de keuken: hoe weet je of garnalen vers zijn en hoe pel je ze?

Laatst bijgewerkt: February 2018
123-garnalen-vis-02-18.jpg

tips Ben je een echte garnalenliefhebber, dan weet je ongetwijfeld dat geen enkel voorverpakt exemplaar kan tippen aan een verse handgepelde Noordzeegarnaal.
Het vraagt wat inspanning en handigheid om ‘de kaviaar van de Noordzee’ hapklaar te maken, maar eens je het pellen onder de knie (of handen) hebt, is het een fluitje van een cent.

1. Hoe kerken je een verse garnaal?

Een verse garnaal die perfect en volgens de regels van de kunst is gekookt aan boord van het schip voldoet aan deze drie voorwaarden:

- Hij ruikt naar de zee namelijk fris en ziltig.
- Hij knispert en ritselt wanneer je hem vastneemt en pelt.
- Hij heeft een glanzend en glad pantser met een stevige, knapperige kop. Is de kop zacht en is de schaal dof en ruw, dan is de garnaal niet dagvers.

2. Hoe pel je een verse garnaal?

- Neem met je rechterhand de staart en met je linkerhand de kop vast (linkshandigen doen het omgekeerd). Hou de garnaal met de rug naar boven.
- Druk de nagel van je rechterduim in het midden tussen de schaaldelen tot de rug van de garnaal licht knakt.
- Duw de staart naar de kop toe en trek met je rechterhand het staartdeel van het pantser af terwijl je het dichtknijpt.
- Pak het midden van de garnaal vast met je rechterhand zodat je met je linkerhand gemakkelijk de andere helft van het pantser kunt verwijderen.

Bron: www.dekust.be


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 10/03/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt