Hoe ziet de ideale geboortelijst eruit?

dossier Straks word je mama of papa. Je voelt je supergelukkig maar tegelijk ook een beetje hulpeloos en misschien zelfs een ietsiepietsie paniekerig. Hoe ga je om met zo’n minimensje en wat heb je nodig om je boreling het maximale comfort te geven?

De meeste babyshops en -speciaalzaken spelen heel handig in op deze emoties en creëren een waar paradijs voor de papa’s en vooral de mama’s in spe. Ze hebben alles in huis om jouw prins of prinsesje in de watten te leggen en de eerste maanden zo ‘smooth’ mogelijk te laten verlopen. Je krijgt er deskundig advies over hoe je een geboortelijst samenstelt en hoe je alle basisbehoeften van je baby (drinken, slapen, plassen, badje, bedje…) kan invullen aan de hand van producten en outfits. Toch zijn er een aantal items waarmee je eigenlijk beter wacht tot je baby geboren is, want de ene boreling is de andere niet.
We maken een onderscheid in een aantal rubrieken: wat je zeker nodig hebt, de reservelijst, waarmee je beter wacht tot de baby er is.

f-123-HD-zw-geboortelijst-02-18.jpg

Wat je zeker nodig hebt bij de start

1. Een verversingskussen

2. Tetradoeken
Ze zijn zacht en gemakkelijk wasbaar, vervaardigd uit 100 % katoen en zeer dun geweven. Ze bestaan in een kleine en een grotere versie die beide multifunctioneel zijn.

a. Klein formaat (ongeveer 50 x 50 cm)
- Als afdroogdoekjes na het badje. Ze zijn zeer dun en dus ideaal voor de kleine huidplooitjes. Door hun zachte katoenen touch irriteren ze de babyhuid niet.
- Als extra bescherming voor het verversingskussen en het matrasje. Bij een afwasbaar verversingskussen hoort een hoes in de vorm van een (sponzen) lakentje met elastieken. Als je dat bedekt met zo’n tetradoek hoef je het niet telkens te wassen wanneer er een vlekje of een lekje is. Dat geldt ook voor het onderlakentje van de wieg of het bedje.
- Als morsdoekje bij borstvoeding of flesje.

b. Groot formaat (ongeveer 100 x 100cm)
- Als inbakerdoek. Wanneer de baby wat onrustig is en de slaap niet kan vatten, helpt het soms om hem in te bakeren of ‘in te pakken’. Dat werkt vaak kalmerend omdat het de baby een geborgen gevoel geeft.
- Om je baby af te schermen tegen de zon of tegen geluid kan je het doek over de wieg, buggy, bedje … hangen.
- Voor privacy tijdens de borstvoeding. In gezelschap leg je het doek over je schouders en over je kindje tijdens het voeden. Aangezien zo’n tetradoek zeer dun is, laat het lucht en licht door.

3. Body’s die rond het lichaam van de baby dichtvouwen
Koop body’s met een sluiting aan de voorzijde die je niet over het hoofdje van de baby moet trekken (zeker de eerste 3 tot 6 maanden).
Zo’n body kan je openleggen op de verversingsmat en dan leg je je baby erop. Je vouwt de body rond het lijfje van de baby dicht en sluit hem met knopjes aan de voorzijde. Op die manier lukt het veel gemakkelijker om die kleine armpjes door de mouwen te halen en het is vooral geruststellend dat je de body niet over het hoofdje van je baby moet trekken wanneer hij nog maar enkele weken oud is.

f-123-HD-zw-geboortelijst-zw-buik-02-18.jpg

4. Kruippakjes in 1 stuk
Voor de eerste maanden zijn dergelijke ‘onesies’ ook stukken handiger dan broekjes en truitjes. Truitjes hebben nu eenmaal de neiging om naar boven te schuiven. Opteer je toch voor broekjes dan kies je best een model waar ‘voetjes’ aan hangen. Zo vermijd je dat je schattebout last heeft van koude voetjes. Kousjes vallen namelijk gemakkelijk af aan zo’n minibeentjes.

5. Krabwantjes en een mutsje
De eerste weken mogen de nagels van je baby nog niet worden geknipt, maar ze groeien wel. Borelingen maken ongecontroleerde bewegingen met de handjes waardoor ze zichzelf vaak in het gezicht krabben. Wantjes zijn de ideale bescherming hiervoor. Voor een pasgeborene is een mutsje zeker geen gadget. Het helpt om je boreling warm te houden, want het grootste warmteverlies gaat via het hoofdje.

6. Slabbetjes Koop niet te veel kleine slabben want die kan je niet lang gebruiken.

7. Wegwerpluiers met een verkleurstrip aan de voorzijde
Zeker de eerste weken is het belangrijk om te volgen hoeveel de baby drinkt en hoe vaak hij plast. Soms is dit moeilijk zichtbaar in de luier en daarom zijn wegwerpluiers met een verkleurlijntje zeer handig. Ze verkleuren van zodra er pipi wordt gedetecteerd, ook al gaat het maar om een kleine hoeveelheid.

8. Lotion zonder parfum en steriele doekjes
In plaats van vochtige doekjes gebruik je bij de start best een niet geparfumeerde lotion voor elke luierwissel. Die kan je gemakkelijk aanbrengen met watjes of steriele doekjes. Vochtige doekjes zijn vaak te nat en te geparfumeerd waardoor er al snel irritatie kan ontstaan.

9. Badolie
Voor de eerste badbeurten gebruik je beter olie in plaats van zeep. Kies voor een olie die weinig of niet geparfumeerd is. Die is vriendelijker voor gevoelige babyhuidjes.

10. Een ketting of een doekje voor aan de fopspeen
Zo raakt de ‘tut’ minder rap zoek of verloren. Let er wel op dat de ketting of het doekje in de eerste weken/maanden niet te groot is, zodat je baby er zich niet kan in verstrikken. Zorg er ook voor dat het doekje of de ketting nooit op het gezichtje van je baby ligt of op een of andere manier de ademhaling kan bemoeilijken.

123-HD-zw-geboortelijst-beertje-02-18.jpg

11. Een knuffel met een melodietje
Van een knuffel die een deuntje laat horen, komt een baby meestal tot rust waardoor hij gemakkelijker inslaapt. Er bestaan zelfs babyfoons met een muziekje dat je van op een afstand kan laten afspelen! Twee in een, dat is altijd meegenomen. Voorzie ook een reserve knuffel(beer). De meeste baby’s zijn gehecht aan hun knuffel en als die zoek raakt of in de was zit, kan dat een drama zijn ….

12. Een paar slaapzakken
Een dikke slaapzak met mouwen en een dunnere zonder mouwen, in functie van de seizoenen. Sommige modellen hebben afritsbare mouwen en een uitneembare wintervoering. Bij de aankoop van een slaapzak moet je erop letten dat de openingen voor de armen en het hoofdje niet te groot zijn, zodat de baby niet door de slaapzak naar beneden kan glijden. Er bestaan modellen die aanpasbaar zijn in de lengte, die kunnen verkort of verlengd worden door ingebouwde ritsen. Koop in elk geval niet te veel slaapzakken met lengte 70 cm, daar kan je baby maar enkele weken in slapen. Voor een baby die al iets ouder is en in de autostoel kan, is een slaapzak met beentjes ideaal. Wanneer je het kind slapend in de auto wil leggen, kan je de gordels tussen de beentjes sluiten zonder dat je de slaapzak volledig moet openritsen.

13. Een goeie sitter of wipper
Een goeie sitter/wipper is belangrijk. Een sitter moet wippen van zodra de baby zelf met de beentjes stampt. De meeste sitters zijn geschikt voor baby’s van enkele maanden oud, maar je kiest beter een model dat ook comfortabel is voor kleine spruitjes, vanaf de geboorte. Ideaal daarvoor is een sitter met een doorhangdoek waarin de baby zich onder zijn eigen gewicht veilig vast legt.

14. Een wiegje/parkje waar de baby overdag in slaapt/ligt
Je kunt een apart wiegje kopen maar je baby kan even goed in een parkje slapen.

f-123-HD-zw-baby-mutsje-02-18.jpg

15. Aangepaste lakentjes en lichte dekentjes
Geen donsdekens, die zijn te zwaar voor de baby en ze laten te weinig lucht door in het geval ze op het gezicht van de baby zouden liggen.

16. Een slaapmand/draagmand of een klein bijschuifbedje voor de eerste 6 tot 12 maanden wanneer de baby ’s nachts in de slaapkamer van de ouders slaapt.

17. Een maxi cosi voor autoritjes.
Zo’n stoel is wel niet geschikt om baby’s er lange tijd in te laten liggen of te vervoeren.

18. Een babyfoon die voldoende bereik heeft

19. Detectie ter preventie van wiegendood
Er is een detectiesysteem op de markt dat je onder de matras van het babybedje moet plaatsen en dat de ademhaling van je baby registreert. Je kunt ook gebruik maken van een matrashoesjes in de vorm van een honinggraat dat je net onder de matrasovertrek legt. De membraanstructuur van deze hoes zorgt ervoor dat je baby toch nog kan blijven doorademen als hij met het neusje op de matras ligt. Ter preventie van wiegendood laat je je baby best sowieso niet op zijn buikje liggen of slapen als je niet vlakbij in de buurt bent om hem in de gaten te houden.

Wat je zeker nodig hebt na enkele maanden

1. Een veilig bed met spijltjes dat verstelbaar is in de hoogte. Eventueel een type met een afneembare zijkant voor peuterleeftijd (2,5 à 3 jaar).

2. Een potje en een kleine wc-bril die op je toilet past.

3. Een eetstoel, bij voorkeur een meegroeimodel
Een stoel met een afneembaar tabletje, dat dienst doet als tafeltje, laat zich gemakkelijker schoonmaken en zorgt ervoor dat je eigen tafel niet te veel wordt beklad. Best een tablet met een opstaand randje dat een ‘dijk’ vormt. Als er dan gemorst wordt, loopt het goedje niet onmiddellijk op de grond…

4. Een degelijke buggy of een koets
Je koopt best een model waarin je zowel de maxi cosi als de draagmand kunt vastklikken. Zo’n draagmand doet niet alleen dienst als bedje voor je kindje (om het tijdens de eerste maanden in jouw slaapkamer te zetten), ze is ook interessant voor lange uitstappen omdat je baby er plat in ligt. Zo hoeft je baby niet de hele tijd in de maxi cosi te zitten.
Sommige buggy’s kan je ook omvormen tot een zitstoel voor als de baby wat ouder is (vanaf ongeveer 12 maanden).

5. Een stevige plooibuggy
Een plooibuggy neemt minder plaats in in de autokoffer dan een gewone koets. Maar aangezien zo’n plooimodel een minder zachte vering heeft, is het niet geschikt voor kinderen onder de 12 maanden. Heel handig is dat je de rugleuning helemaal plat kunt leggen waardoor je baby gemakkelijker in slaap valt tijdens een wandeling. Vergeet ook niet om een zonne- of windkapje erbij te kopen en eventueel een regenbescherming om over de buggy te trekken.
Sommige buggy’s beschikken over een meerijd-plankje, wat leuk is voor het oudere broertje of zusje. Als die wat moe wordt terwijl jullie wandelen of shoppen, kan hij/zij even op het plankje gaan staan om wat uit te rusten. Zo hoef jij geen twee buggy’s mee te zeulen en te duwen. Wel enkel geschikt voor korte afstanden.

6. Een bijtring voor als de tandjes erdoor komen
Sommige exemplaren kan je in de diepvries leggen voor een ietwat verdovend effect tijdens het bijten.

7. Vaatwasbestendige drinkbekers (in harde plastic) met een afsluitbaar dekseltje dat voorzien is van een tuit/zuigmondje. Dergelijke bekers kan je lang gebruiken, ook als het deksel overbodig wordt.

123-HD-zw-baby-voed-02-18.jpg
9. Plastiekbordjes en -lepeltjes voor de papjes. Sommige lepels zijn voorzien van een zone die verkleurt als de voeding te warm is voor het kind.

De reservelijst

Dit is een lijst van producten die het ‘leven met een baby’ comfortabel maken of die de ontwikkeling van de baby stimuleren. Ze zijn niet echt een must, maar het is wel heel handig als je ze in huis hebt.

1. Een luieremmer met geurstop
Die zorgt ervoor dat de gebruikte luiers geurloos worden afgesloten zodat je geen neusknijpertje nodig hebt telkens als je de emmer opent.

2. Een bedje (op wieltjes) om tegen je eigen bed aan te schuiven
Kind & Gezin adviseert om baby's de eerste zes maanden, of zelfs het eerste jaar, bij de ouders op de kamer te laten slapen.
Er bestaan ook bedjes met één open zijde die het mogelijk maken om je baby vanuit je bed aan te raken en in de gaten te houden. Zo’n bedje schuif je op de juiste hoogte en laat je aansluiten aan je eigen matras.

3. Een worstvormig kussen met vulling
Zo’n gevuld kussen in worstvorm kan je al gedurende de zwangerschap gebruiken om het slapen te vergemakkelijken. Steek het tussen je benen om je heupen minder te belasten in zijligging. Het kussen is nadien ook zeer handig bij borstvoeding omdat het extra ondersteuning geeft. Je kunt het ook gebruiken als steuntje voor de baby: het kussen in U-vorm plooien en je baby erin zetten.

4. Een fleece dekentje
Altijd handig als extra laagje, zowel in de zomer als in de winter.

5. Een melodieuze ‘mobile’ om boven het parkje te monteren of een speelman met boogjes waaraan allerlei speeltjes hangen. Ze prikkelen je baby en leiden hem af.

f-123-HD-zw-geboortelijst-mobile-02-18.jpg

6. Een sterilisator voor de flesjes en de spenen die voorzien is van een bijpassend afdruiprekje is natuurlijk ook handig. Zo hoef je de flesjes niet telkens te koken in een pot met water om ze te steriliseren.

7. Een tas die kan worden bevestigd aan de duwbeugel van de buggy en waarin je alle babyspullen kunt opbergen: enkele luiers, luierdoekjes, schone body’s en kleertjes, drinkflessen ...

Voor als ze al iets groter zijn

8. Bordjes en kommetjes met afgeronde binnenhoeken die voorzien zijn van een opstaande rand en een rubbertje aan de onderzijde. Dat rubbertje zorgt ervoor dat het bord minder gemakkelijk wegschuift tijdens het eten.

9. Er bestaan ook kleine stomers voor de bereiding van fruit- en groentepap. Diepvriesbestendige kleine potje om de papjes in porties te verdelen, kunnen je ook extra werk besparen. Best wel labelen met datum.

10. Een loopwagentje om het leren stappen te stimuleren.

Waarmee je beter wacht tot de baby er is

1. Papflesjes en speentjes
Voor de geboorte koop je beter één melkfles in plaats van meteen een volledige collectie. Je weet immers niet op voorhand of de baby graag en comfortabel zal drinken van de fles en speen die je uitkoos. Vaak is het een hele zoektocht om ‘de ware’ te vinden. Start dus met de aankoop van één soort fles en speen. Als die aanslaat, als het meteen bingo is, koop er dan extra bij.

2. Kleertjes van maat 50
Kleertjes met maat 56 zijn meestal veilig. De kleinste maat (maat 50) is voor een gemiddelde baby (qua lengte en gewicht) vaak al te klein.

Bron: Marie Bossuyt, mama van Gaspard en Marcel

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram