Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 102 reacties
In dit artikel
Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)

dossier Wat is een fissura ani?
Fissura ani betekent kloofje of scheurtje in het slijmvlies van de anus. De kloofjes beginnen inwendig, bij de overgang van het darmslijmvlies in het anusslijmvlies en lopen dan naar buiten door, tot in de rand van de anus. Ze bevinden zich meestal aan de rugzijde (richting het stuitje). Vooral jongeren en mensen van middelbare leeftijd hebben er last van, maar een fissura ani kan ook op andere leeftijden optreden, zelfs bij baby’s en kleuters.

Klachten

123-anat-hemorr-fissura-ani-350.jpg
Fissura ani veroorzaken een scherpe pijn tijdens en vooral na de stoelgang, wat in ernstige gevallen urenlang kan aanhouden. Soms wordt uit angst voor de pijn de stoelgang uitgesteld. Dit veroorzaakt indikking en verharding van de ontlasting wat de pijn verergert. Het openscheuren van een kloofje tijdens de stoelgang geeft vaak wat helderrood bloedverlies.

zie ook artikel : Constipatie bij kinderen

Oorzaken

Vermoedelijk speelt een combinatie van twee factoren een belangrijke rol:
• beschadiging van het slijmvlies door harde ontlasting en
• een verhoogde spanning (een soort kramptoestand) van de sluitspier.
De harde ontlasting moet door een nauwe, strakke doorgang worden geperst, de kwetsbare slijmvliesbekleding van de anus kan dan makkelijk beschadigen. Spierverkramping belemmert de bloeddoorstroming waardoor de klachten verergeren.
Een kloofje in de anus is vaak hardnekkig. Door de pijn en de verhoogde spanning houdt u onbewust de ontlasting op. De ontlasting wordt daardoor hard, en bij een volgende stoelgang scheurt het kloofje weer open.

zie ook artikel : Water doet leven!

zie ook artikel : Verstopping of constipatie

Onderzoek

Bij het lichamelijk onderzoek bekijkt de arts de anus. Goed uiteenhouden van de billen en wat persen op de anus maakt het buitenste deel van een kloofje meestal goed zichtbaar. Soms is drukmeting van de sluitspier noodzakelijk (rectomanometrie).

Behandeling

De behandeling van een fissuri ani is meestal eenvoudig.
• Ten eerste moet de ontlasting zacht blijven. Daarvoor moet u voldoende voedingsvezels eten (minimaal 30 g per dag) en minstens twee liter water per dag drinken. Zo nodig kan de arts extra vezels in poedervorm of een laxeerdrank voorschrijven. Het is belangrijk dat u de tijd neemt voor een regelmatige en niet gehaaste stoelgang.

• Warmte (warm bad, natte warme doek) heeft een goede invloed. Na de stoelgang moet u de anus voorzichtig met warm water schoonmaken (met handdouche of plantenspuit) en daarna droog deppen, waarna u weer wat zalf kunt aanbrengen. Meestal geven deze maatregelen binnen korte tijd verlichting van de klachten.
De arts kan eventueel een verdovende zalf (lidocaïne) voorschrijven die voor de stoelgang zachtjes wordt ingesmeerd.

• In ernstige en hardnekkige gevallen wordt een speciale zalf toegepast, die de sluitspier zodanig ontspant dat de kloof de kans krijgt om te genezen. Deze zalf moet u zes weken lang, zes maal per dag gebruiken. Een vervelende bijwerking is dat vooral in de beginfase hoofdpijn kan optreden.

• Wanneer deze maatregelen niet genoeg helpen, is een kleine operatieve ingreep mogelijk. Een operatie wordt alleen gedaan als alles al uitgeprobeerd is en niets helpt. De ingreep kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De chirurg maakt een klein sneetje naast de anus. Via dit sneetje wordt een deel van de sluitspier aan de zijkant ingeknipt, om spanning van de kringspier af te halen. Deze ingreep heet laterale interne sfincterotomie (LIS).
Na de operatie is de pijn meestal sterk verminderd of direct verdwenen. Wanneer u nog pijn hebt, dan kunt u een pijnstiller (Paracetamol) nemen.
Bij de chirurgische behandeling van een fissura ani wordt de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier onderbroken. Dit kan vlak na de operatie problemen geven met het ophouden van winden en vocht. Deze moeten bewuster opgehouden worden dan voor de operatie: u moet de kringspier bewust aanspannen. Over het algemeen is dit tijdelijk, maar een klein aantal mensen (5%) heeft blijvend een verminderde controle van de sluitspier. Vooral het verlies van vocht (anaal slijm met of zonder ontlastingsvezels) is hinderlijk.
Het is mogelijk dat er na verloop van tijd opnieuw een kloofje in de anus ontstaat.


verschenen op : 23/03/2005 , bijgewerkt op 29/10/2015

102 reacties

Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)

door anoniem, 23 July 2017 om 13:49

Mijn huisarts schreef me deze eenvoudige behandeling voor : doe Eosine (zonder alcohol) op een prop watten en behandel daarmee de volledige anus. Laat dit opdrogen en smeer er dan de zalf Homeoplasmine op, 2 maal daags. Succes gegarandeerd.

Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)

door anoniem, 22 July 2017 om 22:45

Beste ik had een kloof en ben geopereerd maar kheb nog steeds pijn het is 4 dagen geleden dat ik operatie had hoeveel dagen zou ik nog pijn vielen wat kan ik doen voor ren beste en goeie behandeling

Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)

door anoniem, 22 July 2017 om 11:35

welke creme kan je gebruiken voor behandeling van anale fisuur ? Een fissur die aan interieure gedeelte van sluitspier bevindt . Is Mytosyl creme een goede keuze ? voor hoelang mag je dat gebruiken ?

Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)

door Mieke, 24 March 2017 om 16:26

Doen, zou ik zeggen. Alle pijn weg nadien. Nadeel, ze snijden dan ook een heel klein aarsspiertje door waardoor je 20 jaar nadien incontinent kunt worden voor diarree en darmlucht. Veel succes

bekijk alle 102 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub