Fietsen veroorzaakt geen plas- of erectieproblemen

Laatst bijgewerkt: February 2018
123-man-fietsen-zadelpijn-02-18.jpg

nieuws

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt veroorzaakt fietsen geen noemenswaardige plas- of erectieproblemen. Dat geldt zowel voor recreatief als voor intensief fietsen. De gezondheidsvoordelen van fietsen wegen alleszins ruimschoots op tegen de beperkte nadelen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad The Journal of Urology.

Ze vergeleken in totaal bijna 2800 fietsers, 540 zwemmers en 790 lopers. Bovendien bekeken ze ook of en hoe de fietsintensiteit, het soort fiets en zadel, het gebruik van een speciale fietsbroek, de houding op de fiets, de kwaliteit van de weg… een impact zouden kunnen hebben op de seksuele en urinaire functies. 

In het algemeen werden geen verschillen in seksuele en urinaire functies vastgesteld tussen intensieve fietsers (sinds minstens 2 jaar minstens 3 keer per week meer dan 40 km fietsen), recreatieve fietsers en niet-fietsers. Ze hadden niet meer erectie-, prostaat- of plasproblemen. 

De fietsers klaagden wel vaker van een voos gevoel of gevoelloosheid in de genitale streek en zadelpijn. Deze klachten waren minder aanwezig bij mannen die fietsbroeken droegen, wanneer het stuur hoger was afgesteld, en bij mannen die regelmatig recht op de trappers gingen staan. 

Eerdere onderzoeken waarin wel plas- en erectieproblemen werden vastgesteld, werden volgens deze wetenschappers met te weinig proefpersonen en zonder een controlegroep van niet-fietsers uitgevoerd. Daarom zouden hun resultaten betrouwbaarder zijn dan die eerdere onderzoeken. 

Bronnen
http://www.jurology.com/article/S0022-5347(17)77722-1/abstract
www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/cycling-doesnt-cause-sexual-or-urinary-problems-men-s... ;


verschenen op : 07/02/2018

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt