Britse supermarkten stoppen met verkoop energiedranken onder 16 jaar

Laatst bijgewerkt: February 2018
123-energiedranken-blik-02-18.jpg

nieuws

Verschillende Britse supermarkten, waaronder Morrisons, Waitrose, Asda en Aldi hebben beslist om geen energiedranken meer te verkopen aan jongeren beneden zestien jaar. Kopers van drankjes met meer dan 150 mg cafeïne per liter zullen zich moeten identificeren om te bewijzen dat ze ouder zijn dan 16 jaar.

Verbod op energiedranken?
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft opgeroepen om de verkoop van energiedranken aan jongeren onder 18 jaar te verbieden. Ook vinden ze dat er een duidelijke waarschuwingssticker op de verpakking moet komen. De NVK bracht eind vorig jaar een factsheet uit waarin het zijn bezorgdheid uit over de inname van energiedrank door kinderen. Het drinken van de energiedrankjes leidt volgens de NVK bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. Ook zijn volgens de NVK enkele sterfgevallen bekend waarbij een hoge dosis energiedrank de oorzaak bleek te zijn. Daarnaast leiden ze in combinatie met alcohol tot hogere alcoholspiegels in het bloed en verminderen ze de signalen van alcohol.  

zie ook artikel : Nederlandse kinderartsen vragen verbod energiedranken

Naar aanleiding daarvan heeft de staatssecretaris voor Volksgezondheid in Nederland een onderzoek naar energiedrankjes aangekondigd. Het onderzoek zal focussen op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren. De staatssecretaris is echter geen voorstander van een verbod.

Ook bij ons pleiten onder meer de Hoge Gezondheidsraad om het gebruik van energiedranken af te raden onder de zestien jaar. 

Bronnen
http://www.nvk.nl/Portals/0/Kwaliteit/Factsheet%20energiedranken.pdf
https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/19076526/Gebruik%20van%20cafe%C3%AFne%20in%20voedingsmiddelen%20%28januari%202012%29%20%28HGR%208689%29.pdf


verschenen op : 06/02/2018

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt