ad

Nieuw geneesmiddel tegen zwaarlijvigheid

Laatst bijgewerkt: december 2019

nieuws Op het Congres van de European Society of Cardiology (ESC) werden de voorlopige resultaten van een studie voorgesteld met een nieuw type geneesmiddel (rimonabant, een selectieve cannabinoïden type 1 (CB1) blokker) bij zwaarlijvigheid.
Bij patiënten met overgewicht of obesitas (Body Mass Index (BMI) hoger dan of gelijk aan 30 kg/m² of BMI > 27) die rimonabant 20 mg eenmaal per dag innamen, wordt een significante afname van hun lichaamsgewicht en taille-omtrek en een verbetering van hun lipiden- en glycemieprofiel vastgesteld.
Er werd aangetoond dat de verbetering van de lipiden (HDL-cholesterol en triglyceriden) gedeeltelijk onafhankelijk was van het gewichtsverlies. De studiebevindingen toonden ook een afname aan van het percentage patiënten met een metabool syndroom.

De patiënten die gedurende één jaar behandeld werden met rimonabant 20mg/dag verloren gemiddeld 8.6kg in vergelijking met 4.8kg voor de patiënten die behandeld werden met rimonabant 5mg/dag en 3.6kg voor deze onder placebo. Bijna 70% van de patiënten die behandeld werden met rimonabant 20 mg/dag, verloren meer dan 5% van hun initieel lichaamsgewicht in vergelijking met 44.2% van de patiënten in de groep rimonabant 5mg/dag en 30.5% in de placebogroep. Bovendien verloren 39% van de patiënten onder rimonabant 20mg/dag meer dan 10% van hun initieel lichaamsgewicht in vergelijking met 15.3% van de patiënten onder rimonabant 5mg/dag en 12.4% van de patiënten onder placebo. De patiënten onder rimonabant 20mg/dag vertoonden ook een gemiddelde afname van hun taille-omtrek van 8,5 cm versus 5,3 cm voor de patiënten onder rimonabant 5mg en 4,5 cm voor de patiënten onder placebo. Het aantal patiënten waarbij een metabool syndroom werd vastgesteld in het begin (42.2%), was meer dan gehalveerd (19.6%) na behandeling met rimonabant 20mg in vergelijking met placebo.

Bij de patiënten die gedurende één jaar behandeld werden met rimonabant 20 mg/dag, was de HDL-cholesterol (‘goede’ cholesterol) met 27.0% gestegen in vergelijking met 19% in de groep rimonabant 5mg/dag en 17.3% in de placebogroep. Het gewichtsverlies was verantwoordelijk voor slechts ongeveer de helft van de verbetering van de HDL.
Bij de patiënten die gedurende één jaar behandeld werden met rimonabant 20 mg, waren de triglyceriden met 10.6% gedaald bij de patiënten onder rimonabant 20 mg, terwijl ze met 4.9% gestegen waren onder rimonabant 5mg en met 6.6% onder placebo. Zoals waargenomen werd voor de HDL, was het gewichtsverlies verantwoordelijk voor slechts ongeveer de helft van de verbetering van de triglyceriden onder rimonabant 20mg.
De nevenwerkingen waren in hoofdzaak licht en voorbijgaand van aard en omvatten meestal braakneigingen, diarree en duizeligheid. Slechts in een zeer klein aantal gevallen gaven deze nevenwerkingen aanleiding tot de stopzetting van het geneesmiddel.
Rimonabant wordt ook bestudeerd als hulpmiddel om te stoppen met roken . Voorlopige studies toonden aan dat rimonabant 20mg de kans om te stoppen met roken verdubbelde in vergelijking met placebo zonder gewichtstoename (gemiddeld verloren de patiënten 0.3kg onder rimonabant 20mg vs. een gewichtstoename van 1.1kg voor de patiënten onder placebo.


bron: Persmedeling Sanofi-Aventis

ad


pub