Slaapt een baby beter in de buitenlucht?

Laatst bijgewerkt: februari 2018
123-baby-buiten-lapen-07-17.jpg

nieuws Een middagdutje in de buitenlucht. Het is een rage die komt overgewaaid uit Scandinavië en Nederland (vooral het noorden)en het wordt ook bij ons meer en meer gepromoot. Volgens de ‘believers’ zou een baby die buiten slaapt niet alleen beter en langer slapen, maar ook meer vitamine D aanmaken en minder gevoelig zijn voor infecties aan de luchtwegen.

Wetenschappelijke informatie die de voor- en nadelen exact in kaart brengt, is momenteel nog beperkt. Uit een Finse studie weten we alvast dat baby’s die buiten slapen in een rustige omgeving, in zuivere lucht en bij een temperatuur tussen - 17 en + 5 °C doorgaans beter en langer slapen. Ze moeten uiteraard ook goed gekleed zijn en ook het beddengoed (bij voorkeur een vierseizoenen-slaapzak die geschikt is buitengebruik) moet aangepast zijn aan de koude.
Bescherm in de winter ook de handjes en het neusje tegen de vrieskou want kleine kinderen kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet zo goed zelf regelen als een volwassene. De beste resultaten worden gemeten wanneer de temperatuur net iets onder het vriespunt ligt.

Kinderen die aanleg hebben voor astma laat je beter niet buiten slapen. De koude lucht verergert piepende adem en hoesten. En ook bij mist, regen of stevige wind hou je de baby beter binnen.
Zorg ook dat je baby veilig is en neem de preventieregels tegen wiegendood ter harte: leg je baby op zijn rug en volg hem via angel care of persoonlijk toezicht.

zie ook artikel : Is buiten slapen gezond voor baby's?


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 25/02/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt